ارتفاعات بازی دراز با قله های بلند و شیب های تند، از مناطق حساس غرب کشور و استان کرمانشاه، تابلوی حماسه آفرینی های رزمندگان در دوران طلایی هشت سال دفاع مقدس است که ۲ گردان از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ۲ گردان از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران در این عملیات حضور داشتند.

بازی دراز هنوز هم غریب است و می توان با حضور در این ارتفاعات و قدم گذاشتن در راه شهدای این منطقه به قربت خدا رسید، همان قربتی که شهدا به واسطه آن به وصل خدا نایل شدند و شربت شهادت را نوشیدند و این گونه برای همیشه جاودانه شدند.
به گزارش جارچی اخبار و به نقل ازایرنا, اهمیت عملیات غرورآفرین بازی دراز به حدی است که در رابطه با این عملیات شهید بهشتی همان جمله معروف «عرفان واقعی خانقاهش بازی دراز است»، را بیان کرد.

ارتفاعات بازی دراز درون مثلث قصرشیرین – گیلانغرب و سرپل ذهاب واقع شده و با توجه به تسلط کافی بر منطقه، دشمن بعثی از آن در روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی برای دیده بانی استفاده می کرد.

دشمن بعثی با تصرف ارتفاعات مهم بازی دراز، بر دشت و شهر سرپل ذهاب و پادگان ابوذر (مهمترین پادگان مرزی در جبهه غرب) و راه های ارتباطی آن به طور کامل مسلط بود که یک مانع طبیعی برای دفاع عراق از شهرهای قصرشیرین و خانقین محسوب می شد.
اهمیت راهبردی این ارتفاعات باعث شد با فعالیت های مهندسی روی آن، جاده سازی شود و با این اقدام در آنجا مستقر شوند که با افزایش سلطه بر قصرشیرین، سرپل ذهاب را نیز زیر دید خود بگیرند و از سویی اهمیت این ارتفاعات باعث شد تا نبردهای سختی برای آزادسازی آن بین رزمندگان کشورمان با نیروهای متجاوز بعثی برای بازپس گیری آن انجام شود.
عملیات بازی دراز نخستین تجربه همکاری ارتش و سپاه
عملیات بازی دراز از نخستین تجربه های همکاری مشترک دلاوران سپاه و ارتش بود که در سایه بی اعتمادی روزافزون به شخص بنی صدر شکل گرفت که در این عملیات، نیروهای عمل کننده از شمال و جنوب دشت ذهاب به ارتفاعات بازی دراز حمله کردند و پس از یک نبرد شدید چند روزه بین نیروهای بعثی با رزمندگان، سرانجام نیروهای ایران موفق به آزادسازی قله های جنوبی ارتفاعات شدند اما قله های شمالی همچنان در دست دشمن باقی ماند.
آزاد نشدن بخش شمالی ارتفاعات بازی دراز باعث شد تا نیروهای ایران برای کاهش تلفات از بخشی از غرب دشت ذهاب عقب نشینی کنند.
پس از سه ماه کار شناسایی نیروهای سپاه پاسداران و ارتش، نخستین عملیات نیمه گسترده ای در منطقه، با نام عملیات بازی دراز در دوم اردیبهشت سال ۶۰ آغاز شد و پس از هشت روز نیروهای ایرانی و عراقی بارها به تک و پاتک متقابل پرداختند.
در این عملیات هوانیروز ارتش نقش به سزایی ایفا کرد و در آن خلبان قهرمان «علی اکبر شیرودی» سرانجام پس از رشادت های فراوان در راه پاسداری از وطن به شهادت رسید.

در عملیات بازی دراز ۵۴ دستگاه تانک و نفربر، سه فروند هواپیما، ۲ فروند بالگرد، ۲ دستگاه ادوات مهندسی از تجهیزات دشمن منهدم شد و ۱۲ دستگاه تانک و نفربر، پنج دستگاه ادوات مهندسی به عنوان غنیمت جنگی به دست رزمندگان دلاورمرد کشورمان افتاد.

کشته و زخمی شدن یک هزار و ۵۰۰ تن از نیروهای دشمن بعثی در عملیات بازی دراز و به اسارت در آمدن ۷۰۰ تن از نیروهای متخاصم رژیم بعثی از دستاوردهای مهم عملیات بازی دراز بود.

امسال صعود سراسری به ارتفاعات بازی دراز انجام نمی شود
همه ساله در اردیبهشت ماه به واسطه یادآوری رشادت های بی شمار رزمندگان در هشت سال دفاع مقدس و اهمیت این عملیات غرورآفرین، با حضور جمع زیادی از یادگاران سال های دفاع مقدس، کاروان های راهیان نور، بسیجیان سراسر کشور و مردم شهید پرور از سراسر ایران اسلامی آیین بزرگداشتی در ارتفاعات بازی دراز اجرا می شود.
امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا صعود سرسرای بسیجیان و کاروان های راهیان نور به ارتفاعات بازی دراز انجام نمی شود و قرار است برنامه های فرهنگی جایگزین در سرپل ذهاب به همین منظور برگزار شود.

فرمانده سپاه ناحیه مقاومت سرپل‌ذهاب گفت: سالروز عملیات بازی دراز هرساله به عنوان افتتاحیه اردوهای راهیان نور در کشور با برگزاری آیین هایی همچون یادواره شهدا و صعود سراسری به ارتفاعات بازی دراز برگزار می شد که امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا در کشور و لزوم حفظ سلامت مردم و اجرای پروتکل های بهداشتی طرح فاصله گذاری هوشمند اجتماعی این مراسم برگزار نمی شود.

سرهنگ پاسدار نوروز اکبری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سالروز عملیات غرورآفرین بازی دراز به طور قطع یکی از افتخارات شهرستان است و در این روز برنامه های فرهنگی جایگزین برای صعود برگزار می شود.

وی اظهار داشت: راه انداختن کاروان ۵۰ نفری از اقشار مختلف مردم و بسیج از درب سپاه ناحیه تا حرم احمدابن اسحاق (ره)، برگزاری مسابقه فرهنگی از طریق فضای مجازی، فضاسازی شهرستان، پخش کلیپ های حماسی و حضور پرسنل سپاه ناحیه در یادمان شهدای گمنام بازی دراز و تجدید میثاق با شهدا از برنامه های ابتکاری سپاه ناحیه برای گرامیداشت سالروز حماسه آزادسازی بازی دراز در سرپل ذهاب است.

رزمندگان اسلام در بازی دراز اقتدار، عزت، ایثار و از خود گذشتگی برجای گذاشتند

امام جمعه سرپل ذهاب گفت: رزمندگان دلیر اسلام در عملیات مهم بازی دراز اقتدار، عزت، ایثار و از خودگذشتگی برجای گذاشتند که امروز به عنوان امانت در اختیار جامعه کنونی قرار دارد.

حجت الاسلام جواد فاطمی نسب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به نقش مهم و حایز اهمیت ارتفاعات بازی دراز در دوران جنگ با رژیم بعثی عراق گفت: گرامیداشت شهدای عملیات ظفرمند بازی دراز مانور فرهنگی به شمار می رود که باید نسل به نسل در بین جوانان ترویج و نهادینه شود.

وی اظهار داشت: یادمان‌های دفاع مقدس استان کرمانشاه در طول سال، پذیرای زائرین گرامی راهیان نور استان‌های مختلف کشور هستند و این مهم نشان دهنده اهمیت فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه اسلامی است.

امسال شیوع کرونا و بحران این بیماری ویروسی در کشورمان باعث شده تا دل های خیل عظیم بسیجیان و عاشقان حریم شهادت که هر سال به صورت حضوری به این ارتفاعات مهم برای تجدید پیمان با شهدا رهسپار جاده عشق می شدند، به صورت معنوی به این وادی متصل شود و چه زیباست خلوت عاشقانه دل ها با شهدا.

سرپل ذهاب در غرب استان کرمانشاه با بیش از ۹۰ هزار تن جمعیت در دوران هشت سال دفاع مقدس ۸۰۳ شهید، ۱۶۳ آزاده و ۸۴۰ جانباز را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.