مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی از سیاستهای ابلاغی مبنی بر تبدیل سبوس به کنسانتره و تخصیص ۵۰ درصد سبوس ماهیانه استحصالی برای این امر مهم خبر داد.
به گزارش جارچی اخبار، مهندس محمدحسین اقدمی در دوره آموزشی ترویجی اهمیت استفاده از کنسانتره در تغذیه دام در مجتمع شهید کسایی تبریز با اشاره به سیاستهای ابلاغی مبنی بر تبدیل سبوس به کنسانتره و تخصیص ۵۰ درصد سبوس ماهیانه استحصالی بدین منظور گفت: با توجه به تخصیص ۱۰۰ درصد سبوس تولیدی در کارخانه های آرد آذربایجان شرقی به حوزه دامپروری این استان ، ۵۰ درصد سبوس از طریق کارخانجات خوراک دام و طیور بین تشکلهای مرتبط در سطح شهرستانهای این استان توزیع شده تا بخشی از نیاز استان به نهادههای دامی رفع شود.
وی با اشاره به سیاست سازمان جهاد کشاورزی استان مبنی بر تبدیل سبوس به کنسانتره خوراک دام و توزیع آن بین بهره برداران دامی این استان افزود: با توجه به اینکه حدود ۶۰ درصد هزینه های واحدهای پرورش در قالب تغذیه بوده لذا لازم است به مدیریت تغذیه و استفاده بهینه از نهاده های دامی خام توجه گردد.
اقدمی افزود: برای اینکه از سبوس موجود در استان آذربایجان شرقی استفاده بیشتری شود؛ این محصول به کنسانتره خوراک دام تبدیل می شود چرا که حجم خوراک دام به صورت کنسانتره سه برابر حجم خوراک دام به صورت سبوس است و اغلب نیازهای دام را تامین می نماید.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه تبدیل به کنسانتره از فروش غیرمجاز آن جلوگیری کرده و دست واسطه ها را از بازار سبوس کوتاه می کند خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه کنسانتره خوراک دام تنها مورد استفاده دامداران برای تعلیف دامها است تبدیل سبوس به کنسانتره از فروش نهاده خام دامی جلوگیری کرده و کنسانتره خوراک دام به دست دامدار واقعی میرسد بنابراین سازمان جهاد کشاورزی استان سیاست تبدیل سبوس به کنسانتره خوراک دام را از طریق تشکل های استانی دامداری دنبال می نماید.
وی با تاکید بر اینکه نظارت و پایش توزیع خوراک دام در استان از سوی مدیریت توسعه بازرگانی سازمان پیگیری می شود گفت: البته قیمت و کیفیت خوراک دام برای سازمان جهادکشاورزی بسیار مهم است تا بهره برداران دامی استان آذربایجان شرقی از خوراکی با کیفیت و با قیمت مناسب بهره مند شوند.
اقدمی با بیان اینکه علوفه های خشبی مخصوصاً آن دسته که دارای فیبر بیشتری هستند، به دلیل قابلیت هضم کمتر، مدت زمان بیشتری در شکمبه مانده و بر روی مقدار تولید شیر یا گوشت اثر منفی می گذارند ومقدار تولید را کاهش می دهند ادامه داد: هر چند که برای تولید شیر با کیفیت مناسب و حفظ سلامتی دام بایستی از علوفه های خشبی نیز در جیره روزانه دام استفاده کرد، اما کنسانتره، در مقایسه با علوفه خشبی از قابلیت هضم بسیار بالایی برخوردار است و در جایی که کمیت و کیفیت علوفه های خشبی درحد پایین است برای تولید بیشتر وداشتن دام سالم تر، مصرف کنسانتره دامی امری ضروری می باشد.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان به مزایای استفاده از کنسانتره در تغذیه دام اشاره نمود و گفت: کنسانتره با آگاهی از مقدار احتیاجات دام و میزان مواد مغذی موجود در آن محصول تولیدی تهیه می گردد و به مقدار کافی انرژی و پروتئین مورد نیاز دام را تامین می کند در عین حال خوش خوراک و دارای قابلیت هضم بسیار زیاد می باشد و دارای کلیه عناصر معدنی و ویتامین های مورد احتیاج دام به میزان مورد لزوم است و همچنانکه عاری از عناصر مضر و مواد سمی برای بدن دام می باشد قیمت تمام شده کنسانتره از نظر اقتصادی قابل برگشت است به عبارت دیگر قیمت کنسانتره از قیمت موادی که دام تولید می کند کمتر بوده و سود کافی برای دامدار را تأمین می کند و به جهت اینکه مطابق اصول بهداشتی تهیه شده و به سلامت دام و نیز طعم و بوی شیر و گوشت لطمه نمی زند و بالاخره کنسانتره با داشتن حجم کم در مقایسه با علوفه ، حاوی مواد مغذی زیاد بوده ، نیازهای دام را تأمین می کند و انرژی لازم برای فعالیت نشخوار را کاهش می دهد که به سود دامدار می باشد.
وی با اشاره به اهمیت مصرف کنسانتره در افزایش تولید شیر افزود: میزان تولید شیر درمدت شیرواری با نحوه تغذیه رابطه مستقیم دارد یعنی تغذیه صحیح باعث بالارفتن تولید شیر شده و در زمان کاهش شیردهی این کاهش با افت کمتری ادامه خواهد یافت بنابراین در اوایل دوره شیردهی، مصرف کنسانتره از عوامل ضروری و مؤثر برای ازدیاد تولید شیر در طول دوره شیردهی است.
مهندس اقدمی به تأثیر مصرف کنسانتره در میزان رشد گوساله ها اشاره نموده و افزود: پس از تولد گوساله، بسته به نظر دامدار که قصد داشته باشد آن را پروار کند و یا گوساله ماده را برای جانشینی در گله نگهداری نماید، میزان مصرف غذا بسیار مهم می باشد چرا که میزان رشد روزانه گوساله های پرواری رابطه مستقیم با میزان مصرف غذا دارد همچنین در مورد گوساله های جایگزین که به عنوان تلیسه و در نهایت گاو شیری در گله باقی خواهند ماند، میزان مصرف غذا بسیار اهمیت دارد.
وی در خاتمه به اهمیت مصرف کنسانتره در گوسفندان پرواری پرداخت و گفت: معمولاً در گله ، به منظور بالا بردن میزان چندقلوزایی میش، سه هفته قبل از قوچ اندازی، از کنسانتره دامی استفاده می شود این عمل که اصطلاحاً فلاشینگ نامیده می شود، برای قوچ، به منظور بالابردن توانایی جفت گیری انجام می شود بنابراین مصرف کنسانتره در صورت نبودن بیماری در گله و تغذیه صحیح با آن در هفته های آخر آبستنی تعیین کننده افزایش وزن تولد، تضمین کننده رشد مناسب بعد از تولد، بالارفتن قابلیت دفاع در مقابل بیماریها و ازدیاد شیر در میش ها می شود.
- ۱۸ آذر ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۵
منافع تبدیل سبوس به کنسانتره به خود دامداران استان آذربایجان شرقی میرسد
با توجه به تخصیص ۱۰۰ درصد سبوس تولیدی در کارخانه های آرد آذربایجان شرقی به حوزه دامپروری این استان ، ۵۰ درصد سبوس از طریق کارخانجات خوراک دام و طیور بین تشکلهای مرتبط در سطح شهرستانهای این استان توزیع شده تا بخشی از نیاز استان به نهادههای دامی رفع شود.