کارنامه صنعت سنگ نشان میدهد که درگذشته به دلیل ضعف فناوری در این صنعت، رویکرد صادراتی تمرکز بر صدور سنگ به شکل کوب (قله) داشت، ولی امروز با افزایش نوسازی و تجهیزات واحدهای فرآوری در این عرصه، وضعیت متفاوت است و سال ۹۷ بالغ بر ۵۸۱ هزار تن سنگ کار شده (بریده شده) به ۶۹ کشور صادر شد که ارزش اعلامی آن ۱۴۴ میلیون دلار ثبت شده و در مقایسه با سال ۹۶ عملکردش دارای رشد ۱۴ درصدی است.
ابوالقاسم شفیعی در همایش شاخه کارآفرینان جوان صنعت سنگ در دانشکده فنی دانشگاه تهران افزود: امروز ظرفیت واحد های تولید سنگ تزئینی و ساختمانی به ارقام ۲۷ تا ۳۰ میلیون تن رسیده و با وجود بهره مندی از ۸۰۰ کارخانه مجهز به ماشین آلات روز، در بازارهای صادراتی سهم چندانی نداریم.
آمارهای سازمان توسعه ونوسازی معادن وصنایع معدنی ایران ( ایمیدرو ) گویای آن است که پارسال در زمینه صادرات انواع سنگ و محصولات مرتبط با کاهش ۱۹ درصدی نسبت به سال ۹۶ به رقم ۳۴۲.۱ میلیون دلار دستیافتیم، در زمینه واردات هم با افت ۴۷.۶ درصدی رقم ۳۹.۱ میلیون دلار ثبت شد.
رییس انجمن سنگ معتقد است: ایران چهارمین تولید کننده سنگ جهان محسوب می شود، اما در بخش صادرات بین ۲۰ کشور جای گرفته، درحالی که بسیاری از سنگ های ایران از نظر رنگ و کیفیت در دنیا مشابه ندارد.
وی یادآور شد: شمار واحد های سنگبری کشور بیش از ۶ هزار واحد ثبت شده، اما بالغ بر یکهزار و ۲۰۰ تا ۳۰۰ واحد فعال محسوب می شوند.
شفیعی خاطرنشان ساخت: میزان جمعیت کشورهای عضو اکو و CIS که به عنوان همسایگان و در موقعیت پیرامونی ایران قرار دارند، بالغ بر ۸۰۰ میلیون نفر است، اما از این بازار گسترده تاکنون سهم متناسبی را بدست نیاورده ایم.
وی ضمن انتقاد از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در بستر سازی برای ارتقای علمی دانشجویان در گرایش به رشته معدن و تعریف یک شاخه به عنوان سنگ های تزئینی و ساختمانی گفت: امروز در کشوری مانند ایتالیا برای این رشته برنامه ریزی لازم صورت گرفته،اما در ایران باوجود همه گونه همکاری از سوی این انجمن از نظر تعریف سرفصل های درسی و واحد های مربوطه، وزارتخانه یاد شده استقبالی نشان نداده است.
همچنین احمد شریفی دبیر کل انجمن مزبور در این همایش افزود: نباید مرتب از دولت در ارتباط با کمبود بوجه تحقیقات و پژوهش در دانشگاه ها گلایه کرد، زیرا امروز ۲۰ درصد از حقوق دولتی معادن برای فعالیت در زمینه پژوهش و تحقیقات مورد پذیرش قرار دارد و پارسال میزان حقوق دولتی بالغ بر دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بوده و امسال یکهزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است.
به گزارش جارچی اخبار به نقل از ایرنا, وی خاطرنشان ساخت: یکهزارم از میزان منابع پیش بینی شده برای فعالیت های معدنی و تحقیقات و پژوهش های مورد نظر صرف نشده و این درحالی است که انجمن سنگ ایران از پژوهش ها و ایده های نوآورانه استقبال می کند.
شریفی تاکید کرد: بررسی آمارهای رسمی گویای آن است که حدود دو هزار معدن مطابق استانداردهای بین المللی داریم، اما در زمینه ارتقای بهره وری آنها گامهای لازم برداشته نشده است.
وی خطاب به دانشجویان حاضر در این همایش گفت: امروز انجمن سنگ ایران دستان شمارو برای همکاری میفشرد و برای تحقیق و پژوهش در زمینه های مختلف با تخصیص بودجه، لازم آماده همکاری است.