در روزهای آغازین هفته ای که گذشت، فرصت داوطلبان رد صلاحیت شده برای اعتراض به نظر هیات های اجرایی در استان ها به اتمام رسید؛ هرچند آمار تجمعی از میزان اعتراضهای واصله به هیات های نظارت استانی منتشر نشده اما با توجه به اینکه صلاحیت بیش از ۹۱ درصد داوطلبان در هیاتهای اجرایی تایید شده و عمده رد صلاحیت ها مربوط به نقص مدرک و یا حکم قضایی در محاکم دادگستری بوده، می توان این پیش بینی را داشت که اغلب ردصلاحیت شدگان اعتراض خود را تسلیم هیات های نظارت کرده اند.
از نیمه دوم هفته نخست دی ماه، خبرهای انتخاباتی به انتخاب نمایندگان اصلح، هشدار درباره تخلفات انتخاباتی و تبلیغات زودهنگام و همچنین پیش بینی تعداد صندوقهای رای مورد نیاز در هر استان اختصاص داشت و دست اندرکاران ستادهای استانی انتخابات به اشکال تلاش کردند تا ابعاد اهمیت حضور مردم در انتخابات و حاکمیت قانون در برگزاری آن را مورد تاکید قرار دهند.
قانون مبنای بررسی صلاحیتها در هیاتهای نظارت
پس از دریافت اعتراضها، هیاتهای نظارت نیز اطمینان داده اند که بررسی صلاحیت داوطلبان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی بر اساس مر قانون و به دور از هرگونه مصلحت اندیشی انجام خواهد شد.
در این پیوند حجت الاسلام سید ناصر محمدی رییس دفتر نظارت شورای نگهبان در یزد گفته است: بررسی صلاحیت داوطلبان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی تا ۲۱ دی ماه توسط هیات نظارت شورای نگهبان در استان و همزمان توسط شورای مرکزی انجام خواهد شد؛ در بررسیها نهایت همکاری با داوطلبان انجام شده و در مرحله اول و دوم، چهار بار بررسی انجام شده و فرصت داده میشود تا اعتراضهای خود را مطرح کنند و اگر داوطلبی رد صلاحیت شود به اطلاع وی رسانده می شود تا دلایل خود به صورت مکتوب و شفافی برای رفع ابهام اعلام کند.
وی اضافه کرد: تحقیقات، کاملا محرمانه و توسط محققان مجرب و کاملا آموزش دیده و با سابقه انجام میشود و در نهایت به جز اعضای شورای نگهبان و شورای نظارت هیچ کسی و به هیچ وجه از این تحقیقات با خبر نخواهد شد.
محمدی تصریح کرد: این که برخی از افراد عنوان می کنند همه تایید صلاحیت شوند تا انتخابات پرشورتر باشد حرف درستی نیست چون بسیاری از مردم براساس تایید شورای نگهبان به افراد رای می دهند و لذا هیچ گونه مصلحت اندیشی در این زمینه وجود نداشته و مواردی که به عنوان رایزنی یا گفت و گوی برخی افراد یا گروهها با شورای نگهبان عنوان می شود صحیح نیست و بر اساس مر قانون بررسی صلاحیت انجام شده و خواهد شد.
همچنین قنبر کریم نژاد رییس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات آذربایجانغربی این ادعا که «تایید یا رد صلاحیت داوطلبان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با لابیگری و رایزنی انجام میشود» را تهمت به شورای نگهبان دانست و گفت: شورای نگهبان طبق قانون، صلاحیت کاندیداها را بررسی میکند و امسال نیز نظیر دورههای پیشین، این بررسی به دور از لابیگری و رایزنی است.
به گفته او، «شورای نگهبان وظیفه دارد که تنها صلاحیت افرادی که در مجلس ثبتنام کردهاند، را طبق قانون بررسی کند و در مورد کارآمدی و ناکارآمدی مجلس شورای اسلامی تکلیفی ندارد».
به گزارش جارچی اخبار به نقل از ایرنا, با عبور از یک مرحله دیگر انتخابات، اکنون جریانهای سیاسی اعم از اصولگرایان، اصلاحطلبان، مستقلین و معتدلین وزن کشی خود را در حوزههای انتخابیه شدت بخشیده اند؛ از برخی استانها از جمله آذربایجان غربی خبر می رسد که اصولگرایان برای ارایه فهرست واحد در قالب «شانا» هنوز به جمع بندی نرسیده اند و اختلاف نظرهایی در این زمینه بین جریانهای مختلف اصولگرایی وجود دارد.
در مقابل از استان مازندران نیز خبر رسید که ممکن است در بابل اصلاحطلبان برای انتخاب نامزد مورد حمایت خود با مشکل روبرود شوند زیرا علی نجفی نماینده اصلاح طلب کنونی مجلس برای انتخابات آتی نامزد نشده و تعداد کمی از ۷۵ نفری که برای این حوزه داوطلب شده اند، به این جریان سیاسی گرایش دارند.
البته نمی توان از تلاش جریان های سیاسی برای هدایت مردم به انتخاب اصلح در انتخابات پیش رو چشم پوشی کرد؛ «فتح الله نوری» سخنگوی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی استان گلستان در این باره گفته است: حضور حداکثری مردم و انتخاب افراد شایسته، مجلسی توانمند و انقلابی تشکیل می شود که می تواند نیمی از مشکلات کشور را حل کند.
به اعتقاد نوری، حضور نمایندگان منفعل و ناتوان (کنونی) سبب شده تا بخش اعظمی از وظایف مجلس فراموش شود. نظارت بر امور کشور، برنامه ریزی و حرکت در افق چشم انداز توسعه، شهامت و شجاعت از جمله ویژگی هایی است که در مجلس دهم به حداقل ممکن رسیده است.
از سوی دیگر علی صوفی دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات هفته گذشته سفری به خراسان شمالی داشت و در جمع فعالان سیاسی این استان گفت: احزاب اصلاحطلب باید مردم را به حضور حداکثری و مشارکت پرشور در پای صندوقهای رای فرابخوانند.
وی احزاب اصلاح طلب را به اجماع نظر و انتخاب یک فهرست واحد در انتخابات پیش رو دعوت کرد و اظهار داشت: با اینکه ادعا می شود مردم حضوری قوی در انتخابات نخواهند داشت، باید گفت که اینگونه نیست و اصلاح طلبان نیز در این عرضه حضوری موثر خواهند داشت و مردم را به حضور پررنگ در انتخابات دعوت می کنند.
صوفی گفت: علیرغم رد صلاحیت هایی که در دوره های مختلف متوجه جبهه اصلاحات شد، فعالیت ستاد انتخاباتی اصلاح طلبان هیچگاه تعطیل نشد و آنان همواره بر مشارکت در این عرصه پای فشرده اند.
دغدغه تخلفات انتخاباتی و تبلیغات زودهنگام
در کنار رایزنی های زیرپوستی جریانهای سیاسی، برخی داوطلبان برای تبلیغات پیشگام شده اند؛ حجت الاسلام قاسم عبدالهی رییس کل دادگستری در نشست ستاد پیشگیری از جرایم و تخلفات انتخابات مجلس استان مرکزی گفته «دستگاه قضایی با اعضای هیاتهای اجرایی که قانون را نادیده گرفته و تخلف کنند با جدیت و قاطعانه برخورد میکند» و یا «محمد نافع علایی نیا» رییس هیات بازرسی انتخابات یازدهمین دوره مجلس شواری اسلامی در سقز از مردم خواسته تخلفات انتخاباتی داوطلبان را به این هیات ها اطلاع دهند.
در همین راستا حامد قربانی فرماندار گناباد نیز حضور داوطلبان نامزدی انتخابات را در مراسم و برنامههای گوناگون بلامانع توصیف و بیان کرد: مسوولیت هرگونه تبلیغ زودهنگام انتخاباتی در چنین مراسم و اجتماعاتی بر عهده برگزارکنندگان آنهاست. بر این اساس در چارچوب جدول برنامه زمانبندی روند انتخابات، داوطلبان تایید صلاحیت شده نامزدی انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ظرف روزهای ۲۴ تا ۳۰ بهمن ماه آتی فرصت برای تبلیغات انتخاباتی دارند.
این اظهار نظر درباره حضور داوطلبان در برنامههای گوناگون و شائبه برداشت های تبلیغاتی از آن، برای نمایندگان فعلی مجلس نمود بیشتری دارد زیرا آنها به واسطه اینکه هنوز نماینده مجلس هستند (تا خرداد ۹۹) ناگزیرند در برنامه های مختلفی در استانها حضور یابند اما داوطلبان رقیب و رسانهها و فضای مجازی اینها را نوعی تبلیغ و حتی گاهی حمایت دولت از نماینده توصیف یا برداشت میکنند.
یکه تازی فضای مجازی برای تخریب یا تبلیغ نامزدها
تنور انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی کمکم داغ میشود و در این میان، فضای مجازی به عنوان یک ابزار برای تخریب یا تبلیغ کاندیداها یکهتازی میکند. فضای مجازی که به گفته بسیاری از کارشناسان همچون لبه یک شمشیر دارای تهدید و فرصت بوده، امروزه به ابزاری مناسب برای داوطلبان و نامزدهای مجلس شورای اسلامی تبدیل شده است.
با وجود اینکه بارها مسئولان و دست اندرکاران برگزاری انتخابات بر رعایت مرّ قانون و اخلاق از سوی داوطلبان و هواداران آنها تاکید کردهاند اما متاسفانه به کرات میتوان بد اخلاقی، تخریب، تبلیغ زودهنگام، شایعه پراکنی و … را در فضای مجازی استان، برخی کانالها و صفحات مجازی مشاهده کرد.
در این میان دستگاههای نظارتی، اجرایی و قضایی به عنوان چشم و گوش بینا و هوشیار جامعه باید وارد عمل شده و با تشکیل ستاد پیشگیری از جرایم انتخاباتی و کارگروه رصد فضای مجازی برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده و تخلف اقدام کنند.
کرمانشاه گزارشی با عنوان “نقش و کارکرد احزاب کرمانشاه در انتخابات” نوشته است که درباره اهمیت این دوره از انتخابات و نقش احزاب در توسعه سیاسی و مشارکت بیشتر مردم در انتخابات پیش رو مطالبی را از دیدگاه فعالان سیاسی ، اساتید دانشگاه منتشر کرده است .
مرکز قزوین نیز گزارشی با عنوان” عرصه انتخابات و یکهتازی فضای مجازی در قزوین” نوشته که به وضعیت فضای مجازی در آستانه انتخابات مجلس پرداخته است .همچنین مرکز سمنان نیز مطلبی با عنوان “انتخابات پرشور با ارتقای دانش سیاسی جامعه” نوشته و در این به نقش حضور پرشور مردم در پای صندوقها رای و انتخاب افراد اصلح در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی پرداخته است .