«محمد رضا بهرامن» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ما افزود: موضوع احیای معادن کوچک مقیاس که در واقع مربوط به معادنی است که تعطیل شدهاند، ابتدا از سوی خانه معدن ایران در چارچوب تفاهمنامه با تشکلها و شرکتهای بخش معدن و صنایع معدنی در بهمن ماه ۹۶ کلید خورد، اما اردیبهشت امسال با حکم وزیر صنعت برای رییس هیات عامل سازمان ایمیدرو، این مساله مهم وارد فاز عملیاتی شد و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به عنوان بازوی اجرایی ایمیدرو در متن این موضوع قرار گرفت.
پیش از این وزارت صنعت، معدن و تجارت شمار معادن فعال را پنج هزار و ۵۰۰ معدن اعلام کرده بود و حدود چهار هزار معدن هم راکد و غیر فعال نیز منظور شد.
رییس خانه معدن ایران اضافه کرد: امروز باید از اختیارات شورای عالی معادن ایران بهره گرفت تا در روند احیای معادن کوچک مقیاس تسریع شود و اکنون شورای یاد شده، بخشی از وظایف خود را در این ارتباط به ایمیدرو (شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران) تفویض کرده تا موضوع سرعت گیرد و زیر ساخت ها مهیا شده و تیم نظارتی (مرکب از خانه معدن، اتاق ایران، معاونت امور معادن وزارت صنعت و مدیریت شرکت تهیه و تولید مواد معدنی) هم تشکیل می شود.
وی گفت: بنابراین احیای معادن کوچک مقیاس در حوزه عملکردی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی قرار گرفته و از طرحهای اقتصاد مقاومتی محسوب می شود و انتظار می رود علاوه بر افزایش میزان استخراج مواد معدنی، نقش موثر در تامین خوراک صنایع معدنی به دنبال داشته باشد.
سالیانه بطور متوسط ۴۰۰ میلیون تن مواد معدنی از معادن فعال استخراج می شود که ۶۰ تا ۶۵ درصد آن اختصاص به مصالح ساختمانی دارد.
بهرامن خاطرنشان ساخت: براساس ارزیابی از معادن تعطیل شده توسط تیم احیای معادن، اکنون با سه رویکرد این موضوع دنبال می شود، نخست: بهره بردار صلاحیت ندارد، دوم بهره بردار از توان مالی لازم برخوردار نیست و سوم اینکه ذخایر معادن به پایان رسیده است.
وی تصریح کرد: اکنون تیم احیای معادن در سطح کشور این فاکتورها را مورد توجه قرار می دهد و در واقع کمک بزرگی است به متولی بخش معدن (معاونت معدنی وزارت صنعت) که این چرخه فعال شود.
به گفته رییس خانه معدن ایران، امروز برای احیای معادن کوچک مقیاس و روان سازی آن باید از توانمندی هربخش استفاده شود و عملکرد در این ارتباط یکسویه معنا پیدا نمی کند.
به گزارش جارچی اخبار به نقل از ایرنا, جعفر سرقینی معاون پیشین امور معادن وصنایع معدنی وزارت صنعت پارسال گفته بود، تمام استانهای کشور تا سال ۱۴۰۰ زیر پوشش طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچک مقیاس قرار میگیرند.
به گفته وی، سال ۹۸ تعداد ۱۲ استان کشور زیر پوشش طرح فعال سازی معادن کوچک مقیاس قرار گرفتند و برآورد شده بود که تا پایان ۱۳۹۸ در مجموع ۵۰ معدن کوچک احیا شوند، اما سازمان ایمیدرو از فعال شدن تعداد ۱۴۶ معدن در پایان سال گذشته خبر داد.
سرقینی گفته بود، چنانچه به ازای فعال سازی هر معدن ۱۵ نفر مشغول بکار شوند، ایجاد اشتغال برای ۷۵۰ نفر در شکل ۵۰ معدن فراهم می شود.
بهرامن افزود: براساس مطالعات انجام شده اولیه بر روی یکهزار و ۸۰۰ معدن در کشور، برنامه احیای معادن مورد بررسی قرار گرفته و این حرکت نو در دولت دوازدهم محسوب می شود و نسخه ای که ضمن انجام سرمایه گذاری جدید، رونق تولید را به همراه دارد و پیامد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم حدود ۴۲۵ هزار نفر را به دنبال خواهد داشت.
براساس طرح احیای معادن کوچک مقیاس، فعال سازی ۵۰۰ معدن با میزان اشتغال ۲۵ هزار نفر پیش بینی شد، اما اکنون شیوع بیماری کرونا همه بخش های اقتصادی کشور، علاوه بر اجتماعی، فرهنگی و …راتحت تاثیر قرار داده است
رییس خانه معدن ایران تاکید کرد: فاکتور مهم در ارتباط با طرح احیای معادن کوچک مقیاس، تکیه بر نقش صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیتهای معدنی است که می تواند زمینه عینیت آن را فراهم سازد، بویژه برای ورود ماشین آلات نو و دست دوم معدنی که بدون آنها رونق فعالیت در بخش معدن محقق نخواهد شد.
ایران از نظر اکتشاف ۶۸ نوع ماده معدنی به لحاظ تنوع در جایگاه دهم جهانی قرار دارد و با شناسایی حدود ۶۰ میلیارد تن ذخیره اکتشافی که از این رقم بالغ بر ۴۰ میلیارد تن قطعی و بقیه احتمالی است، رتبه پانزدهم دنیا را از آن خود ساخته است.