اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در اطلاعیهای با حمایت از شیوهنامه «ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد»، آن را مطابق با نظرات کارشناسی اتاق ایران اعلام کرد.
به گزارش جارچی اخبار در اطلاعیه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران آمده است: با تصمیم ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد برای اجرا، ابلاغ شد.
بر اساس شیوهنامه جدید که مطابق با نظرات کارشناسی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران است، دولت قبول کرد که قیمت بر مبنای رقابت در بورس کالا کشف و تعیین شود.
اتاق ایران تیرماه امسال به درخواست وزارت صنعت، معدن و تجارت، گزارش جامعی را درباره قیمتگذاری زنجیرهآهن و فولاد منتشر کرد.
بنا به این گزارش که با استفاده از توان کارشناسی کمیسیونهای تخصصی و با محوریت کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران و همچنین انجمنهای تخصصی فعال در زنجیره آهن و فولاد تهیهشده، نسبت به کاهش شدید سرمایهگذاری در صنایع بالادستی (معادن سنگآهن، کنسانتره، گندله و آهناسفنجی)، عدم سوددهی معادن بزرگ و ضرردهی و تعطیلی معادن کوچک به دلیل فروش محصولات خود تا ۵۰ درصد ارزانتر از نرخهای جهانی و در نهایت، کاهش بهرهوری کارخانجات فولاد به دلیل بهرهگیری از نهاده ارزان در پی دخالت دولت در قیمتگذاری و صادرات محصولات زنجیره آهن و فولاد هشدار داده شده بود.
در ادامه اطلاعیه آمده است: همچنین تاکید شده بود، جلوگیری از تداوم وجود رانت در قیمتگذاری محصولات، حذف واسطهها، حمایت از معادن کوچک و متوسط بهعنوان ایجادکنندگان حجم اصلی اشتغال این حوزه و در نهایت جلوگیری از ایجاد شوک قیمتی به بخش فولاد برای دستیابی به توازن و توسعه بلندمدت زنجیره آهن و فولاد ضروری است.
حال با ابلاغ شیوهنامه جدید ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد، فعالان بخش خصوصی بر این باورند تاکید این دستورالعمل در عرضه همه محصولات بالادستی و پاییندستی زنجیره از طریق بورس کالا و کشف قیمت واقعی بر اساس عرضه و تقاضای بازار، گامی مهم برای قطع رانت و ایجاد توازن در زنجیره آهن و فولاد است.
به اعتقاد فعالان این حوزه، تاکید بر بهرهمندی از ظرفیتهای بورس کالا، سرمنشا اصلاحات موثر در زنجیره آهن و فولاد و ایجاد توازن در صنایع بالادست و پاییندست است و این دستورالعمل تاکید ویژهای بر استفاده از ظرفیتهای بورس کالا در عرضه همه محصولات زنجیره داشته است که جدیت در این اقدام منجر به کاهش دخالتهای دستوری دولت در قیمتگذاری و ایجاد فضا برای تخصیص بهینه منابع خواهد شد.
در همین زمینه، «بهرام شکوری» رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران ابلاغ این شیوهنامه را گامی اساسی در حفظ منافع ملی و جلوگیری از آسیب بلندمدت به زنجیره ارزش آهن و فولاد بهعنوان حوزه بزرگ سرمایهگذاری کشور عنوان کرد.
پیش از این « خداداد غریبپور» معاون وزیر صنعت معدن و تجارت و رییس هیات عامل ایمیدرو ضمن تاکید بر «حذف سقف رقابت در تعیین قیمت»، افزود: براساس شیوهنامه جدید، دولت قبول کرد که قیمت بر مبنای رقابت در بورس کالا کشف و تعیین شود. به این ترتیب، روند قیمتگذاری رقابتی خواهد شد.