دبیر کمیته اجرایی همایش ملی ایران و همسایگان از برگزاری این همایش ملی با سخنرانی محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، سرلشکر صفوی و وزرای امور خارجه و اقتصاد رئیس مرکز مطالعات وزارت خارجه خبر داد.

به گزارش جارچی اخبار،  سید حمزه صفوی با بیان اینکه این همایش ملی دوشنبه ۴ بهمن در مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه برگزار می‌شود، افزود: در این همایش ۸ پنل تخصصی با موضوعات ایران و سیاست همسایگی، ایران و جبهه مقاومت، ترتیبات امنیتی منطقه ای، تعاملات علمی، فرهنگی و تمدنی ایران و همسایگان، مباحث زیست محیطی ایران و همسایگان، کریدورهای تجاری و… برگزار می شود.

دبیر کمیته اجرایی همایش ملی ایران و همسایگان گفت: از دو سال قبل یک دغدغه مشترک بین مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و مرکز آینده پژوهی جهان اسلام وجود داشته است مبنی بر اینکه ما نیاز داریم به یک چارچوب مشخص و یک نظام حکمرانی به نام سیاست همسایگی بپردازیم.

وی با اشاره به جلسات و برنامه‌های علمی مشترک میان دو مرکز اظهار کرد: پس از برگزاری حدود ۴۵ نشست علمی و بیش از ۲۵ مصاحبه علمی با نخبگان، در گام بعدی بحث همایش ملی ایران و همسایگان مطرح شد و تا امروز حدود ۲ سال است که با دادن فراخوان و دعوت از دانشگاه‌های مطرح کشور و اندیشکده‌هایی که روی این موضوع کار کردند، همایش را پیش بردیم و این همایش به همت مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه و مرکز آینده پژوهی جهان اسلام ۴ بهمن برگزار خواهد شد.

صفوی با اشاره به برگزاری پیش نشست‌های همایش ملی ایران و همسایگان ادامه داد: تاکنون با حمایت دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، تربیت مدرس،   دفاع ملی، جامع امام حسین(ع)، فردوسی مشهد و دانشگاههای گیلان و مازندران، قبل از برگزاری همایش بیش از ۱۰ پیش‌نشست تخصصی برگزار شده است.

مدیرعامل مرکز آینده پژوهی جهان اسلام با تأکید بر اینکه این همایش، یک رویداد کاربردی است، خاطرنشان کرد: خروجی نشست‌ها و پنل ها و سخنرانی های همایش و کار فشرده ای که طی ۲ سال گذشته انجام گرفته، به پیشنهادهای سیاستگذارانه‌ برای کمک به نهادهای اجرایی و کمک به شکل‌گیری سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران تبدیل خواهد شد.

وی افزود: هدف نهایی ما شکل‌گیری نظام سیاست همسایگی برای کشور است که این هدف با مشکلات متعددی از جمله مفهوم‌سازی روبه‌رو است که امیدواریم در این همایش حل شود.

دبیر کمیته اجرایی همایش ملی ایران و همسایگان در تشریح الزامات سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران گفت: سیاست همسایگی باید به عنوان یکی از اولویت‌های ساختار سیاست خارجی ایران تلقی شود. این تلقی و برداشت، الزاماتی را با خود همراه خواهد داشت که مهمترین آن پرهیز از شعارگرایی و حرکت به سمت عمل‌گرایی است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه چنین حرکتی بدون شکل‌گیری سند بالادستی سیاست همسایگی ایران ثمربخش نیست، پیشنهاد کرد تدوین سند بالادستی سیاست همسایگی برای ایران در دستور کار دولت سیزدهم قرار گیرد و بر اساس آن یک نقشه راه تدوین شود.