حوزه آب و برق آذربایجانشرقی در شرایطی که مردم به روال سالهای قبل انتظار قطعیهای مکرر و گسترده را داشتند، با تدابیر مدیریتی اتخاذ شده، بازه زمانی اوج مصرف را بدون قطعی سپری کرد.
به گزارش جارچی اخبار به نقل از ایرنا، همه ساله با آغاز فصل گرما، قطعی های گسترده و مکرر آب و برق به دغدغه اصلی مردم آذربایجان شرقی به ویژه در کلان شهر تبریز تبدیل می شود، اما تابستان امسال در سایه اقدامات مستمر مدیریتی و ساز و کارهای فنی اجرا شده، قطعی برق و آب در تبریز رخ نداد و وضعیت در دیگر شهرستان های این خطه نیز بسیار بهبود یافت.
در شرایطی که تابستان سال های قبل خاموشی های مکرر و چند ساعتی برق در تبریز و دیگر شهرهای آذربایجان شرقی، موجی از انتقاد مردم و مسوولان را به دنبال داشت، فصل گرمای امسال بدون خاموشی گذشت.
در بخش آب نیز وضعیت به همین منوال بود و در سایه پیگری های مدیریت ارشد آذربایجان شرقی و نیز شرکت های آب منطقه ای و آب و فاضلاب آذربایجان شرقی، جز یک مورد قطعی آب در تبریز، آن هم به دلیل بروز نقص فنی در یکی از ایستگاه های پمپاژ، روی نداد.
از سوی دیگر تعداد شهرستان های دارای تنش و قطعی آب آذربایجان شرقی از ۱۷ مورد در سال های قبل به هفت مورد در تابستان امسال کاهش یافت که نشان دهنده بهبودی بیش از ۱۰۰ درصدی وضعیت در این باره بود.
برآیند این اقدامات که در سایه اتخاذ تدابیری چون تعویض حدود ۱۰ کیلومتری خط لوله انتقال آب ۲ متری تبریز با لوله چدنی، بهسازی خط انتقال آب سد نهند به تبریز و … محقق شد، رضایت شهروندان را به دنبال داشت و آنان در گرمای تابستان؛ دغدغه ای جز گذر از اوج گرما تجربه نکردند.
این اتفاق در شرایطی روی داد که کارشناسان با اشاره به تداوم خشکسالی های دو دهه ای و کاهش میزان بارندگی در سال جاری نسبت به سال های قبل به جد هشدار می دادند که تابستان امسال با قطعی گسترده آب و خاموشی های مکرر برق مواجه خواهد بود.
آبرسانی ۳۴ روستا در هفته دولت افتتاح می شود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی گفت: همچنین گفت: آبرسانی ۳۴ روستا و ۱۲ پروژه محرومیت زدایی آبرسانی روستایی با ۲۷ میلیارد تومان اعتبار نیز در هفته دولت افتتاح می شود.
محمد خانی همچنین با اشاره به اینکه در آذربایجان شرقی ۱۲ مترمکعب بر ثانیه آب تولید می شود، ادامه داد: ۱۰ حلقه چاه عمیق با ۱۰۲میلیارد تومان هزینه برای تامین آب کلانشهر تبریز با ظرفیت ۳۰۰ لیتر در ثانیه به منابع استحصال آب این کلانشهر اضافه می شود.
امسال قطعی آب نداشتیم
وی همچنین با اشاره به وضعیت کاهش بارندگی ها در آذربایجان شرقی گفت: در ۷۰۰ روستا مشکل آب و هشت شهر آذربایجان شرقی تهدید تنش آبی داریم اما امسال تاکنون به علت برنامه ریزی ها و تمهیدات اندیشیده شده قطع آب نداشتیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی گفت: آبرسانی به ۲۷۲ روستا در حال اجرا بوده و از این تعداد عملیات اجرایی ۱۳۰ روستا امسال به پایان میرسد.آبرسانی به ۲۷۲ روستای آذربایجان شرقی درحال اجراست و از این تعداد عملیات اجرایی ۱۳۰ روستا امسال به پایان میرسد.
وی یادآور شد: پروژه آبرسانی در ۱۲۱ روستا در ورزقان، کلیبر، خداآفرین و هشترود توسط قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) اجرا میشود و هم اکنون بیش از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تا نیمه اول سال ۱۴۰۳ تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار آذربایجان شرقی آبرسانی می شود.
خانی ادامه داد: در تبریز و هفت شهر دیگر که تهدید تنش آبی وجود دارد تاکنون تامین آب پایدار محقق شده و در واقع بین کلانشهرهای کشور تبریز کمترین قطعی را داشته و این قطعی های اندک در استان به علت مشکلات فنی بوده است.
وی گفت: در مرند، شهر جدید سهند، هادیشهر، هریس، دوزدوزان، آذرشهر و میانه با تنش آبی مواجه هستیم.
مهمترین طرح درازمدت که موجب رفع مشکلات آبی کلانشهر تبریز و ۷۰درصد جمعیت آذربایجان شرقی می شود تحقق طرح آبرسانی ارس به تبریز است
وی یادآور شد: البته موازنه تولید آب و مصرف در آذربایجان شرقی به خصوص تبریز برابر است و اگر به خطوط آبرسانی آسیبی برسد با مشکل مواجهه می شویم و مهمترین طرح درازمدت که موجب رفع مشکلات آبی کلانشهر تبریز و ۷۰درصد جمعیت آذربایجان شرقی می شود تحقق طرح آبرسانی ارس به تبریز است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی همچنین با بیان اینکه ۸۷ درصد تبریز تحت پوشش شبکه فاضلاب بوده که در بین کلانشهرها مقام اول را دارد، گفت: البته ۴۵۰ کیلومتر از شبکه فاضلاب تبریز که ۱۳درصد را شامل می شود باقی مانده است و ۷۰ درصد نقاط شهری استان نیز تحت پوشش شبکه فاضلاب هستند.
خانی با بیان اینکه ۴۰ درصد مردم آذربایجان شرقی الگوی مصرف را رعایت نمیکنند، گفت: اگر میخواهیم امسال همچنان قطعی آب نداشته باشیم باید به شکل درست آب مصرف کنیم.
تا ۲ سال آینده تمام روستاهای آذربایجان شرقی از آب پایدار برخوردار خواهند شد
مدیرکل آب و فاضلاب آذربایجان شرقی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: از ۲۸۰۰ روستای موجود در آذربایجان شرقی ۷۰۰ روستا از مشکلات آبی رنج می برد که باید آبرسانی شوند، برای رفع این مشکل ۲۶۲ روستا در برنامه آبرسانی قرار دارد که تلاش می کنیم امسال این تعداد به ۵۰۰ روستا افزایش یابد.
محمد خانی ادامه داد: حداکثر ۱۸ تا ۲ سال آینده تمام روستاهای آذربایجان شرقی از آب پایدار برخوردار خواهند شد.
وی همچنین گفت: مخازن آب برای تابستان در استان برنامه ریزی و حداکثر ۶هزار لیتر بر ثانیه آب تولید شد بر این اساس قطعی و برنامه قطعی آب وجود نداشت.
وی با بیان اینکه آب تبریز به صورت مستمر و به دفعات تحت آزمایش های بهداشتی و میکروبی قرار می گیرد، گفت: وضعیت آب تبریز کاملا بهداشتی و خوب است بر این اساس هرگز توصیه نمی کنیم که آب شرب بهداشتی خانه ها جوشانده شود و املاح موجود مورد نیاز بدن است.
تصویب ۶ پروژه آب و فاضلاب برای گذر از پیک مصرف آب تبریز در تابستان امسال
رییس شورای هماهنگی مدیران وزارت نیرو در آذربایجان شرقی نیز گفت: ۶ پروژه مهم در مورد آب و فاضلاب استان در سفر رئیس جمهور تصویب شد تا مشکلات موجود در زمان اوج مصرف آب تبریز در تابستان رفع شود و این هدف محقق شد.
یوسف غفارزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: تکمیل طرح آبرسانی مدول دوم تصفیه خانه تبریز، آبرسانی اضطراری به کلانشهر تبریز برای گذر از پیک امسال در قالب حفر چاه جدید، انتقال آب نهند و جداسازی آب شرب و صنعت در این سفر مصوب و اعتبار آن تخصیص یافت.
وی ادامه داد: افزایش مخازن آب شرب تبریز و سایر نقاط استان، آبرسانی به روستاها شامل آبرسانی به ۶۴ روستای شهرستان ورزقان، ۷۲ روستای شهرستان کلیبر و خداآفرین در قالب طرح آزادگان۲ انجام می شود.
غفارزاده با اشاره به اینکه طرح آبرسانی به ۱۰ هزار روستا در قالب محرومیت زدایی روستاها برنامه ریزی شده است، گفت: سهم آذربایجان شرقی از این تعداد از ۱۲۱ روستا به ۵۰۰ روستا افزایش یافت که تحت عنوان قرارگاه امام حسن(ع) اجرایی می شود.
وی افزود: البته برخی از این طرح ها آغاز شده و بیش از ۳۰درصد پیشرفت فیزیکی نیز دارند.
وی اضافه کرد: یکهزار هکتار از شبکه سهند باید امسال به پایان برسد و ۱۲۰۰ هکتار از شبکه آی دوغموش نیز از برنامههای امسال به حساب می آید که آی دوغموش در هفته دولت به بهره برداری می رسد.
رئیس شورای هماهنگی مدیران وزارت نیرو در آذربایجان شرقی ادامه داد: آبرسانی به میانه و سد گرمی چای باید امسال به پایان برسد.
غفارزاده خاطرنشان کرد: برخی طرحها مقطعی پیشرفت خواهند داشت مثل شبکه سهند، قلعه چای و سد آیدوغموش که در ۲ سال آینده به پایان می رسند.
رئیس شورای هماهنگی مدیران وزارت نیرو در آذربایجان شرقی و مدیرعامل آب منطقه ای استان اعلام کرد: در سفر رئیس جمهور به استان در حدود ۶ هزار میلیارد تومان به طرح های آب، برق و فاضلاب استان تخصیص یافت که در نوع خود یک اعتبار استثنایی است.در سفر رئیس جمهور به استان در حدود ۶ هزار میلیارد تومان به طرح های آب، برق و فاضلاب استان تخصیص یافت که در نوع خود یک اعتبار استثنایی است.
غفارزاده اظهار کرد: این طرحها شامل آب و کشاورزی، تامین آب کشاورزی، آبرسانی و تامین آب در شهرها و روستاهای استان، تامین آب صنایع، تامین برق روستایی، ترمیم برق شبکه های روستایی و ایجاد پست های برق در آذربایجان شرقی است.
وی افزود: از این میزان اعتبار نزدیک پنج هزار میلیارد تومان به بخش آب و فاضلاب آذربایجان شرقی تخصیص یافت.
غفارزاده همچنین یادآور شد: در سفر رئیس جمهور به آذربایجان شرقی طرح هایی که بالای ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته جزو برنامه و طرح های اولویت دار سفر قرار گرفت و زمان بندی پروژه ها برای اجرا مشخص شد.
وی با اشاره به طرح های اولویت دار مصوب در این سفر گفت: در بخش آب، برای سد خداآفرین، سد قیز قلعه سی، شبکه پایاب سد شهریار و آبگیری آن، سد گرمی چای برای تامین آب میانه، شبکه سد پیغام چای جهت تامین آب کلیبر، آبرسانی به مرند و جلفا، موضوع شبکه سهند و سد ایدوغموش میانه مصوبه داشتیم.
وی با بیان اینکه طرح انتقال آب ارس به تبریز طرح ویژه و بسیار مهمی می باشد و با تامین آب شرب و آب صنایع برای ۲۵ سال آینده به عنوان ابرپروژه به حساب می آید، گفت: در این سفر برای اجرای آن دستور تسریع صادر شد تا در زمان بندی مربوطه به نتیجه برسد.
امسال هیچگونه خاموشی نداشتیم
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق آذربایجانشرقی نیز با بیان اینکه تابستان امسال هیچگونه خاموشی ناشی از کمبود برق در استان نداریم، گفت: این روند تا پایان تابستان ادامه مییابد.
اکبر فرج نیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به رشد بی سابقه گرما و همچنین ورود به بخشی از مصارف خاص مثل تولید رمز ارزهای غیر مجاز و افزایش بارهای مصرفی سرمایشی طی چند سال گذشته، فشار مضاعفی از جهت تامین برق مصرفی مشترکان ایجاد شد که نتیجه آن خاموشی برای مشترکان و صنایع در گذشته بود.
وی خاطرنشان کرد: با استقرار دولت سیزدهم و برنامه ریزی های خوبی که در تامین برق انجام شد، از آذر ماه سال گذشته اقدامات برای عبور از قطعی برق و تداوم برق مشترکان آغاز شد که نتیجه کوتاه مدت آن عبور پایدار از زمستان ۱۴۰۰ بود.
فرج نیا ادامه داد: برنامه ریزی در حوزه تامین برق مطمئن و پایدار برای سال جاری، اقدام مهمی بود که از جمله آن مصرف بهینه آب پشت سدها می باشد تا بخشی از ظرفیت تولید نیروگاه های آبی برای تولید برق ذخیره شود؛ همچنین برای اولین بار در تاریخ صنعت برق به روز رسانی و تعمیرات اساسی تجهیزات صنعت برق بود که تا اول خرداد امسال ۹۹ درصد نیروگاه ها انجام شد و در نتیجه آن نیروگاه های برق با ظرفیت کامل برای تولید برق مشترکان خانگی، صنعتی و کشاورزی پای کار بودند و امسال هیچ گونه خاموشی برای مشترکان خانگی و تجاری اعمال نشد و با برنامه ریزی های انجام شده در ادامه تابستان نیز هیچ گونه خاموشی نخواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت توزیع برق آذربایجان شرقی گفت: طبق روال گذشته برای تامین برق ثابت برنامهریزیهایی در حوزه صنعت و کشاورزی انجام داده ایم که از جمله آنها انعقاد تفاهم نامه ها با صنایع و بخش کشاورزی در این زمینه بود که طی آن مقرر شد در حوزه صنعت هفته ای یک روز و در حوزه کشاورزی روزانه چهار ساعت در اوج مصرف بار برق شان قطع شود.
فرج نیا خاطرنشان کرد: سال گذشته طی چهار ماه از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریور، ۱۶۰ ساعت برای مشترکان خانگی خاموشی داشتیم که به طور میانگین روزانه حدود یک و نیم ساعت هر مشترک خاموشی در روز داشت؛ امسال این خاموشی ها به صفر رسیده است و اگر خاموشیهای لحظه ای و ساعتی در روز نیز باشد، ناشی از بروز مشکلات فنی است که توسط همکاران ما به زودی رفع می شود و هیچ گونه خاموشی ناشی از کمبود برق برای مشترکان خانگی و تجاری در سال جاری اعمال نشده و تا پایان تابستان نیز اعمال نخواهد شد.
وی با اشاره به همکاری های خوب بخش صنعت و کشاورزی در تامین برق پایدار و صرفه جویی برای عدم قطعی برق مشترکان خانگی گفت: سیاستهای تشویقی در قبال همکاری اینها در نظر گرفتهایم که در حوزه کشاورزی به ازای چهار ساعت خاموشی بقیه ۲۰ ساعت برق مصرفی این حوزه کاملا رایگان خواهد بود و در کنار آن برای مشترکان خانگی نیز مشوق هایی در نظر گرفته ایم که به ازای هر کیلو وات ساعت صرفه جویی در برق نسبت به مصرف سال گذشته شان، پنج برابر پول برق مصرفی را پاداش گرفته به عنوان بستانکاری در قبض مشترکان اعمال می شود.
پرداخت ۴۰ میلیارد تومان پاداش صرفه جویی در مصرف برق
مدیرعامل شرکت توزیع برق آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: سال گذشته در قبال صرفه جویی بخش صنعت و کشاورزی، شرکت توزیع برق تبریز ۲۴ میلیارد تومان پاداش به این حوزه پرداخت کرد و اگر کل پاداش برق استان را در نظر بگیریم این رقم به بیش از ۴۰ میلیارد تومان میرسد.
فرج نیا در خصوص تامین برق واحدهای صنعتی استان نیز گفت: استان ما به لحاظ زیرساختهای برقی دچار عقب ماندگی است که برای رفع این مشکل همزمان با سفر رئیس جمهور به آذربایجان شرقی، ۱۰۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه و ایجاد زیرساخت صنعت برق اختصاص یافت که امیدواریم با تحقق آن برق مورد نیاز مشترکان صنعتی را تولید کنیم.
مدیرعامل شرکت توزیع برق آذربایجان شرقی، کمبود برق منطقه آذربایجان در بخش صنعت را حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ مگاوات اعلام کرد و گفت: با تحقق اعتبارات تخصیص یافته این عقبماندگی تا ۲ سال آینده تامین می شود.
فرج نیا از برنامهریزی برای تولید ۱۰ هزار مگاوات برق طی ۴ سال آینده با همکاری صنایع خبر داد و گفت: بخشی از تامین برق مصرفی صنایع بر عهده خود صنایع است که در این زمینه تفاهم نامه هایی با وزارت صمت منعقد شده است که مس سونگون و سیمان صوفیان نسبت به تامین برق مورد نیاز صنایع اقدام کرده اند که این طرح هم اکنون در حال اجرا است.
وی رشد مصرف برق در آذربایجان شرقی در سال جاری نسبت به پارسال را پنج درصد اعلام کرد و گفت: این میزان در دنیا بین یک تا ۲ درصد است و بیشترین دلیل آن ورود موج گرما به استان می باشد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق آذربایجان شرقی از مشترکان صنعتی، تجاری و خانگی خواست با کاهش مصرف برق در اوج بار شرکت برق را در تامین برق پایدار و عدم خاموشی یاری کنند.