مدیرکل موزه‌های کشور از اصل بودن بیش از ۹۰ درصد اشیاء توقیفی از فرودگاه امام خمینی خبر داد و گفت: بیشتر اشیاء از حفاری‌های غیر مجاز در خوزستان بدست آمده.

به گزارش جارچی اخبار، رئیس پلیس پیشگیری فراجا خبر انهدام باند بزرگ قاچاق اشیاء تاریخی و کشف سه هزار و ۶۸۰ شی عتیقه متعلق به دوره‌های مختلف توسط ماموران پلیس فرودگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) را تایید کرد. این اشیاء بسیار ماهرانه در داخل چمدان جاسازی شده بودند و در محتویات بار همراه دو نفر از مسافران که به مقصد یکی از کشورهای عربی درحال خروج از کشور بودند، توسط پلیس کشف و ضبط شدند.

مرتضی ادیب‌زاده (مدیرکل موزه‌های کشوردر تشریح ویژگی‌های این اشیاء گفت: در این محموله ۳۶۸۰ قطعه اموال تاریخی و فرهنگی وجودداشت که به منظور قاچاق و خروج از کشور وارد فرودگاه امام‌خمینی شده بود و توسط پلیس فرودگاه توقیف شد. عمده اشیاء این محموله سکه‌های تاریخی هستند که بخش زیادی از آن‌ها را سکه‌های دوره اسلامی و سکه‌های قرون اولیه اسلامی از اموی گرفته تا عباسی دربرمی‌گیرد. تعدادی از اشیاء پیش از اسلام متعلق به دوره عیلامی نیز در این آثار دیده می‌شود

به گفته او، عمده اشیاء تاریخی و باستانی بدست آمده در این محموله؛ اصل هستند و شاید بتوان گفت کمتر از ۱۰ درصد این محموله تقلبی است که این آثار نیز به استادانه‌ترین شیوه جعل شده‌اند. در میان آثار کشف شده در این محموله قاچاق علاوه بر سکه، آثاری از جنس فلز و البته طلا و نقره نیز بدست آمد. دستبند طلا از دوره عیلامی، گوشواره، دستبند و انگشتر و حتا سکه‌های طلا از دوره ساسانی که شاخص هستند و از دوره شاپور اول هستند. حتا سکه‌هایی از دوره سلوکی، اشکانیان و ساتراپی‌های هخامنشیان در این محموله بود. دو مچ بند بسیار نفیس و منحصر به فرد احتمالا متعلق به هزاره اول قبل از میلاد نیز در این مجموعه وجود دارد. بر اساس بررسی محل ضراب خانه‌های سکه‌ها متوجه شدیم که عمده سکه‌های اموی مربوط به منطقه خوزستان است و اسامی ضراب خانه‌های شوش، رامهرمز و بر روی این سکه‌ها دیده می‌شود

مدیرکل موزه‌های کشور تصریح کرد: مجموعه‌ای از تعداد زیادی سکه عرب – طبری متعلق به دوره امرای طبرستان نیز در این محموله وجوددارد که عمده سکه‌ها از جنس نقره و سالم هستند و طرح‌های مختلفی از جمله عمر و سعید بر روی این سکه‌ها دیده می‌شود.

او با اعلام‌ عدم اطلاع از چگونگی توقیف این محموله درپاسخ به این سئوال که آیا این اشیاء از حفاری‌های غیر مجاز بدست آمده‌اند یا دزدی هستند، گفت: از آنجایی که پلیس این اشیاء را به صورت بسته‌بندی در اختیار ما قرار داد تا کارهای کارشناسی آنرا انجام دهیم از این رو در جریان چگونگی توقیف و شرایط خروج و جاسازی آن‌ها در چمدان یا چیز دیگری نیستم اما همه این آثار حاصل حفاری‌های غیر مجاز هستند. اطلاعاتی درخصوص اینکه این آثار در کجا و توسط چه کسانی حفاری شده و بدست آمده، نداریم اما مشخصا می‌دانیم که حاصل حفاری‌های غیر مجاز هستند.

مدیر کل موزه‌های کشور همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی برآنکه آیا گروه شناسایی شده و دستگیر شده در فرودگاه امام که درحال خروج چنین محموله ارزشمندی از آثار فرهنگی و تاریخی کشور بود، از سوی مسئولان و کارشناسان وزارت میراث شناخته شده است و اینکه آیا در جریان تعقیب و گریز و شناسایی این عملیات انجام شده، گفت: خیر این گروه را نمی‌شناسیم. حتا گروه‌های قبلی که تاکنون در حوزه قاچاق دستگیر شده‌اند را هم نمی‌شناختیم. اینگونه نیست که گروه‌هایی شناخته شده باشند و کماکان به فعالیتشان ادامه دهند. آنچه در فرودگاه امام اتفاق افتاد حاصل عملیات پیچیده‌ایست که توسط فراجا تحقق یافته. میراث‌فرهنگی نقش زیادی در این مهم نداشته و ما نیز ردی از این اشیاء نداشتیم. اگر اشیاء سرقتی می‌بود ما پیگیر می‌بودیم اما این اشیاء حاصل حفاری‌های غیر مجاز هستند که ما اطلاعی از آن نداریم.

ادیب‌زاده همچنین از وجود آثار منحصر به فرد در این محموله خبر داد و گفت: دستبند نقره منقوش متعلق به هزار اول قبل از میلاد بسیار شاخص هستند و جفت هستند. دستبند طلایی عیلامی هم داریم که شبیه به آثاری است که در رامهرمز بدست آوردیم

مدیرکل موزه‌های کشور باتایید ارزشمند بودن این محموله آماری از ارزش ریالی آن ارائه نداد.

به گفته او، این آثار همچون سایر اموال توقیفی که در سال جاری داشتیم در نمایشگاهی به نمایش درخواهد آمد اما زمان آن هنوز مشخص نیست. آثاری که قابلیت نمایش داشته باشند و به شرط ظرفیت استان برای نمایش، در محلی که احتمال می‌دهیم در آن بدست آمده باشد به نمایش درخواهد آمد. البته که باتوجه به آنکه بخشی از اموال مربوط به منطقه خوزستان است، به محض راه‌اندازی موزه منطقه‌ای خوزستان، عمده این آثار به این موزه منتقل خواهند شد.