رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه هر گونه فعالیت کشاورزی باید پیوست ترویجی داشته باشد گفت: نتیجه اجرای برنامه های ترویجی، افزایش تولیدات زراعی استان با وجود کاهش ۴۰ درصدی آب مصرفی و عدم افزایش سطح کشت بوده است.

به گزارش جارچی اخبار اکبر فتحی روز دوشنبه در نشست خبری پنجمین کاروان ترویج بهره وری ویژه الگوی کشت ملی محصولات زراعی کشت پاییزه اظهار کرد: کشت پاییزه در استان آغاز شده است و در قالب این کاروان، مروجان جهاد کشاورزی آخرین دستاوردها در این عرصه را در اختیار کشاورزان قرار می دهند.

وی بیان کرد: رسالت ذاتی جهاد کشاورزی اصل ترویج و آموزش است و همه ارکان سازمان در این راستا فعالیت می کنند.

وی ادامه داد: کاروان ترویج ترکیبی از متخصصان، مروجان، نخبگان کشاورزی و کشاورزان است که در ۲۱ شهرستان و ۷۰ مرکز خدمات کشاورزی آماده ارایه خدمات در زمینه ترویج بهره وری هستند.

فتحی گفت: این مروجان دانش نوین در بخش کشاورزی را در اختیار کشاورزان قرار می دهند تا کشاورزان با استفاده از بذر مناسب و کشت به موقع، بدون افزایش سطح تولید، میزان تولید را بالا ببرند.

وی به اهداف اجرای این طرح اشاره کرد و افزود: ترویج بهره وری از مدت ها پیش در بخش کشاورزی آغاز شده اما الگوی کشت که یکی از اهداف طرح است از یکسال پیش تدوین شده است.

فتحی بیان کرد: جبر طبیعت، تجربه و گذشت زمان، اصلاح الگوی کشاورزی را ناگزیر کرده است و این اصلاح الگوی کشت، همیشگی نبوده و باید هر سال باز تدوین و اصلاح شود.

وی افزود: بارزترین اثر اصلاح الگوی کشت کاهش مصرف آب در این بخش است که بنا به اعلام آب منطقه ای ، ۴۰ درصد سهمیه آب بخش کشاورزی کم شده است اما نه تنها محصول کاهش نیافته بلکه افزایش تولید نیز اتفاق افتاده است.

فتحی ادامه داد: از ۶۰۰ هزار تن گندمی که در استان تولید شده ۴۰۰ هزار تن از نزولات جوی و در اراضی دیم به عمل آمده است.

وی افزایش ۱۷۰ کیلوگرمی تولید گندم در هکتار را نتیجه آموزش کشاورزان دانست و گفت: رساندن این رقم به ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم در هکتار برنامه ریزی شده است که نقش مروجان در تحقق این هدف بسیار مهم است.

فتحی گفت: ترویج بیمه کشاورزی بخش دیگری از وظایف مروجان است که در راستای کاهش ریسک انجام می شود اما متاسفانه به دلیل برخی مشکلات ، کشاورزان رغبتی به بیمه محصولات ندارند که امیدواریم با راه اندازی این کاروان، این معضل مهم رفع شود.

میزان مصرف سالانه آب در آذربایجان شرقی ۲.۸ میلیارد متر مکعب است که بخش اعظم آن در بخش کشاورزی مصرف می شود.

پنجمین کاروان ترویج بهره‌وری الگوی کشت ملی محصولات زراعی پاییزه سال ۱۴۰۳-۱۴۰۲، با محوریت کشاورزان خبره در بیش از ۲ هزار و ۵۰ سازه ترویجی سراسر کشور (یکم و دوم آبان) امسال برگزار خواهد شد.

کاروان ترویج الگوی کشت ملی محصولات زراعی با هدف آشنایی کشاورزان با نحوه اجرا و چارچوب‌های الگوی کشت، افزایش عملکرد در واحد سطح، ارتقای بهره‌وری آب زراعی، جایگزینی کشت محصولات جایگزین و جهش تولید در دیمزارها اجرا می شود.

چهارمین کاروان ترویج الگوی کشت محصولات زراعی ویژه کشت بهاره ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ در ۱۵ استان اولویت‌دار کشور از جمله استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، قزوین، کردستان، کرمانشاه، گلستان، مازندران، هرمزگان، تهران و همدان اجرایی شد.