متخصص غدد گفت: یک رژیم غذایی سالم، ورزش به صورت مداوم و اصلاح شیوه زندگی، مصرف منظم دارو که میتواند به بهبود دیابت کمک کند.
به گزارش جارچی اخبار، علیرضا استقامتی فوق تخصص غدد و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به اینکه افزایش قند خون به چه مواردی بستگی دارد گفت: به طور کلی دو نوع دیابت وجود دارد. در دیابت نوع دو شایعترین علامت، بدون علامت بودن آن است. اکثر افرادی که مبتلا به دیابت هستند علائمی ندارند و به صورت اتفاقی در آزمایش قند، متوجه بیماری دیابت میشوند.
وی افزود: همچنین کسانی که علامت دیابت پیدا میکنند ممکن است دچار پرخوری، پر ادراری شوند. در برخی هم اولین علامت دیابت عارضه آن به معنای عصبی شدن، تاری در دید، احساس گز گز پا است.
فوق تخصص غدد ادامه داد: دیابت نوع یک اما معمولاً علامت دار است و در سنین پایین فرد دچار آن شده و علائمی چون وزن کم کردن و پر ادراری نمایان میشود.
استقامتی در مورد اینکه چرا کنترل کردن قند خون یک امر واجب است گفت: دو هدف برای کنترل قند خون وجود دارد اول افزایش و ارتقای کیفیت زندگی و دوم پیشگیری از عوارض و به حداقل رساندن قند خون است.
وی راجع به پیش دیابت توضیح داد: برای تشخیص دیابت یکسری ملاک وجود دارد. زمانی که فرد قند خون ناشتای بالای ۱۲۶ دارد دچار دیابت و زمانی که قند خون ناشتا در فردی پایینتر از ۱۰۰ باشد نرمال، بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ باشد فرد دچار پیش دیابت است.
استقامتی افزود: در افرادی که به آزمایشگاه مراجعه میکنند و به آنها گلوکز داده میشود. اگر قند دو ساعت بعد از گلوکز کمتر از ۱۴۰ باشد نرمال، بالای ۲۰۰ یعنی فرد مبتلا به دیابت و بین ۱۴۰ تا ۱۹۹ پیش دیابت است.
وی ادامه داد: در رابطه با هموگلوبین ای وان سی(Hb A1C) نیز همین است اگر ۶.۵ به بالا دیابت، کمتر از ۵.۷ نرمال و بین ۵.۷ تا ۶.۵ پیش دیابت میشود.
تغذیه و رژیم افراد دیابتی
استقامتی در مورد تغذیه و رژیم افراد دیابتی اظهار داشت: نیمی از کالری مصرفی افراد دیابتی میتواند از نشاسته و کربوهیدرات (نان، برنج، ماکارونی) باشد. اما توصیه میشود از کربوهیدرات و نشاستههایی استفاده شود که جذب آهستهتری دارند و موارد مصرفی مثل شربت، مربا، شیرینی، شکلات که زود جذب میشود برای فرد دیابتی منع مصرف دارد.
وی افزود: افراد دیابتی کل کالری مصرفی خود را نسبت به بقیه باید محدودتر کنند، افرادی که دیابت دارند چاق هستند و در درجه اول باید کالری مصرفی را محدود کرد تا وزن آنها کم شود. در رژیم غذایی افزایش فیبر در سبزیهای مختلف و یا میوهها توصیه میکنیم، بیشتر استفاده شود.
فوق تخصص غدد ادامه داد: مواد نشاستهای تا ۵۰ درصد میتواند مصرف شود و راجع به مصرف مواد شیرین خیلی کم تا ۱۰ درصد و به صورت مخلوط با مواد غذایی دیگر قابل استفاده است.
افرادی که بالای ۳۵ سال، هرسال باید آزمایش قند خون انجام دهند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران راجع به تعداد دفعات انجام آزمایش قندخون توسط بیماران دیابتی اذعان داشت: افرادی که بالای ۳۵ سال باشند، هرسال باید آزمایش قند خون انجام دهند و اگر نرمال باشد هر سه سال یکبار صورت میگیرد. افرادی که زیر ۳۵ سال هستند و دچار فشار خون هستند، چربی خون بالا و بیماری قلبی عروقی و نژادهای خاصی که دیابت در آنها شایعتر است باید قند خود را چک کنند.
استقامتی در مورد کاهش یافتن و کنترل قند خون اعلامکرد: با رعایت یک رژیم غذایی سالم، ورزش به صورت مداوم و اصلاح شیوه زندگی، مصرف منظم دارو که میتواند شامل قرص و انسولین باشد میتوانند قند خون خود را کنترل کنند.
وی افزود: در صورتی که پزشک دارو تجویز کند، افرادی که دیابت نوع یک داشته باشند، فقط انسولین مصرف میکنند و اگر نوع دو باشد معمولاً قرص تجویز میشود و در صورتی که قرص نتواند قند خون را کنترل کند، انسولین به قرص اضافه میشود.
وی در پایان اشاره داشت: درمان اگر به صورت منظم و مرتب انجام شود؛ میتواند از قندخون پیشگیری و دیابت را کنترل کند.