وزیر پیشین بهداشت درباره عواملی که سبب بروز فساد در نظام سلامت می شوند، توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش جارچی اخبار به نقل از  ایلنا، چند روز گذشته اخباری مبنی بر تزریق آب مقطر به جای دارو به بیماران که تحت شیمی درمانی بودند در بیمارستانی در تبریز منتشر شد. گزارش‌ها حاکی از آن است که این داورها اهدایی خانواده بیماران متوفی بوده است که برای بیماران سرطانی کم بضاعت به بیمارستان اهدا شده بود، اما این داروهای اهدایی توسط پرسنل آن بیمارستان در بازار آزاد فروخته می‌شد.

لزوم برخورد سنگین قضایی با فسادِ رخ داده در بیمارستان تبریز

مسئولان ذی‌ربط و قوه قضائیه و وزارت بهداشت باید برخوردهای لازم را با فسادِ رخ داده در بیمارستان تبریز انجام دهند، به خصوص که این بیمارستان به نوعی با یکی از مسئولان ارتباط دارد و بنابراین توقع عمومی این است که برخورد سنگین‌تری با فساد در آن بیمارستان انجام شود.

«کامران باقری لنکرانی» وزیر پیشین بهداشت در دولت نهم در در پاسخ به این سوال که چه عواملی سبب بروز چنین فساد‌هایی توسط برخی از کادر بیمارستان می‌شود؟ گفت: من واقعا در کم و کیف این قضیه نیستم و اطلاعاتم در حد همین مواردی است که آن‌ها را در سایت‌های خبری خوانده‌ام، اما چند نکته را می‌توانیم بررسی کنیم. اولا این که هر فسادی رخ می‌دهد، نیازمند برخورد با همان مورد فساد است که قاعدتا مسئولان ذی‌ربط و قوه قضائیه و وزارت بهداشت باید برخوردهای لازم را انجام دهند، به خصوص که این بیمارستان در تبریز به نوعی با یکی از مسئولان ارتباط دارد و بنابراین توقع عمومی این است که برخورد سنگین‌تری با فساد در آن بیمارستان انجام شود.

وی افزود: اما مطلب مهم‌تر این است که ما باید با فساد و در زمینه برخورد با آن، یک رویکرد منظومه‌ای و سیستمی داشته باشیم؛ یعنی باید بررسی کنیم که چرا چنین اتفاقی رخ داده تا از تکرار آن جلوگیری کنیم.

 داروهای گران قیمت به منظور جلوگیری از فساد باید نشاندار شوند

وزیر پیشین بهداشت یکی از راه‌های مهم جلوگیری از فساد در دارو‌های گران قیمت را چنین عنوان کرد: قاعدتا نشاندار کردن داروهای پرهزینه برای خود بیماران و جلوگیری از تجویز دارو برای افراد غیربیمار، یکی از راه‌های مهم جلوگیری از فساد در داروهای گران قیمت است. این که افراد بتوانند دارو را به اسم اهدایی یا غیراهدایی به دیگران تزریق کنند، یک مشکل اساسی دارد. حال اگرچه نیت کسانی که این قانون را در آن بیمارستان وضع کردند، خیر بوده، ولی نگهداری این داروها، نحوه تجویز آن‌ها و همچنین نشاندار کردن آن‌ها از موضوعات مهم است.

زمینه‌های فساد در نظام سلامت باید شناسایی شوند

باید توجه کنیم چون هزینه‌های هنگفتی در نظام سلامت وجود دارد، در بطن آن زمینه‌های فساد نیز هست، این زمینه‌های فساد باید شناسایی شوند و یکی از مهم‌ترین آن‌ها در بحث دارو، قاچاق دارو و خروج آن خارج از مسیر قانونی است.

باقری لنکرانی اضافه کرد: از این فراتر، اگر بخواهیم نگاه عمیق‌تری داشته باشیم، باید توجه کنیم که جاهایی مثل نظام سلامت که با هزینه‌های هنگفتی روبرو هستند، در بطن خود زمینه‌های فساد دارند. این زمینه‌های فساد باید شناسایی شوند. یکی از مهم‌ترین آن‌ها در بحث دارو، قاچاق دارو و خروج آن خارج از مسیر قانونی است که ابعاد آن از قبل شناخته شده است. مهم‌ترین اقدام، همان‌طور که اشاره کردم، نشاندار کردن خود دارو است.

او با اشاره به گونه‌ای دیگر از فساد در نظام سلامت افزود: فسادهای دیگری نیز در نظام سلامت به خصوص در بحث دریافت هزینه و تعرفه‌های خارج از قانون وجود دارد. که باید تلاش کنیم تعرفه‌ها را به سمت واقعی شدن ببریم و همچنین با موارد تخلف رصد درستی داشته و برخوردی انجام دهیم که بازدارنده باشد.

واکنش به دریافت سکه و دلار از سوی برخی پزشکان 

کار خلافی است که ما خارج از قانون و به خصوص از طریق غیررسمی بخواهیم وجهی تحت عنوان حق‌الزحمه پزشک دریافت کنیم. حتما این کار درستی نیست و نوعی تحمیل به بیماران است.

وزیر پیشین بهداشت در پاسخ به این سوال که علاوه بر این که دریافت وجه اضافه از بیمار خلاف قانون است، اما همچنان برخی پزشکان دلار و سکه از بیماران درخواست می‌کنند، چنین پدیده‌ای چگونه یروز پیدا می‌کند و چه تبعاتی برای نظام سلامت کشور خواهد داشت؟ گفت: این کار خلافی است که ما خارج از قانون و به خصوص از طریق غیررسمی بخواهیم وجهی تحت عنوان حق‌الزحمه پزشک دریافت کنیم. حتما این کار درستی نیست و نوعی تحمیل به بیماران است و باید زمینه‌های این کار را تحلیل کنیم.

 غیرواقعی بودن تعرفه‌ها، برخی پزشکان را به سمت تخلف سوق می‌دهد

او یکی از عوامل بروز پدیده دریافت وجه اضافی از بیماران را چنین عنوان کرد: یکی از عوامل، غیرواقعی بودن تعرفه‌ها است. غیرواقعی بودن تعرفه‌ها باعث می‌شود افراد ناخواسته به سمت تخلف سوق پیدا کنند. ما باید تعرفه‌ها را واقعی کنیم، به ویژه اینکه این تعرفه واقعی را نه از جیب مردم، بلکه از پوشش مناسب بیمه‌ای تامین کنیم تا زمینه این فساد از بین برود.

نباید از فساد احتمالی کسانی که مسئولیت دارند، غفلت کرد

تخلف‌های پزشکی احتمالی از سوی افرادی که عهده دار مسئولیتی در دولت های گذشته بوده اند یا در دولت فعلی، باید با برخورد شدیدتری همراه باشد و این‌گونه نباشد، کسی که مسئولیت دارد، تحت پوشش قرار گیرد

باقری لنکرانی بر اهمیت نظارت بر تخلفات پزشکی احتمالی بخصوص میان پزشکانی که در دستگاه دولتی مسئولیت دارند تاکید کرد و گفت: نکته دوم این است که در برابر فساد احتمالی، به خصوص موارد شدید و از سوی کسانی که مسئولیت دارند، سیستم نباید غفلت یا چشم‌پوشی کند.

هر مسئولی در گذشته و حال باید پاسخگو باشد 

وی تاکید کرد: تخلف‌های پزشکی احتمالی از سوی افرادی که عهده دار مسئولیتی در دولت های گذشته بوده اند یا در دولت فعلی، باید با برخورد شدیدتری همراه باشد و این‌گونه نباشد که کسی که مسئولیت دارد، تحت پوشش قرار گیرد. بلکه هر کسی که مسئولیتی دارد، چه در گذشته و چه در حال، باید پاسخگوتر باشد.

نظارت و رصد باید صورت گیرد

باقری لنکرانی خاطرنشان کرد: این دو نکته به نظرم می‌تواند به حل این موضوع کمک کند و تا حدودی جلوی آن را بگیرد؛ یعنی اولا، باید تعرفه‌ها واقعی باشند و دوم نظارت و رصد باید صورت گیرد و این دو عامل همراه با هم انجام شود، چرا که هر کدام به تنهایی پاسخگو نیستند.