دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران گفت: تامین کنندگان نهاده های دامی بابت پنج ماه واردات سه میلیارد دلار از دولت طلب دارند تا بتوانند واردات این نهاده ها را ادامه دهند.

به گزارش جارچی اخبار، محمدرضا کلامی روز دوشنبه در نشست خبری درباره وضعیت تامین و عرضه نهاده های دامی به بازار افزود: ارز مورد نیاز ۶ ماهه ابتدای سال بابت تامین و ورود نهاده های دامی تخصیص یافت اما از پایان شهریورماه تاکنون دولت ارز نهاده های وارداتی را تامین نکرده و اگر مبلغ مذکور تخصیص نیابد استمرار واردات نهاده های دامی ممکن است با مشکل روبرو شود.

دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران به سهم کالاهای اساسی در بودجه ۱۴۰۳ اشاره کرد و گفت: مجموع ارزی که در بودجه ۱۴۰۳ برای کالاهای اساسی تخصیص داده شده ۱۳.۶ میلیارد یورو (معادل ۱۵ میلیارد دلار) بود که از این میزان ۱۱.۵ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و بقیه به واردات دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص دارد.

وی اظهار داشت: بر اساس گزارش گمرک کشور از ابتدای سال تا پایان دی ماه ارز تخصیص داده شده به کالاهای اساسی حدود ۸.۷ میلیارد دلار بوده که حدود ۴.۵ میلیارد دلار آن برای بدهی‌ های سال قبل مصرف شده است.

کلامی تصریح کرد: در سال ۱۴۰۱ با شروع جنگ روسیه و اوکراین نرخ خرید ذرت از ۲۵۰ دلار به ۴۵۰ دلار تغییر یافت و دولت در بودجه آن سال ترمیمی صورت نداد بنابراین این بدهی به سالهای بعدی اضافه و از آن محل پرداخت شد.

نهاده های دامی از عوامل مهم حفظ امنیت غذایی کشور

دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران گفت: حفظ امنیت غذایی با توجه به شرایط تحریمی کشور جز اولویت‌ های نظام و کشور است، بنابراین همه ارکان مختلف با یکدیگر همکاری دارند.

وی اظهار داشت: نهاده های دامی شامل ذرت، جو، کنجاله و دانه سویا می شود که در پنج صنعت مهم از جمله دام و طیور و بخش عمده معیشت مردم در بخش مرغ، گوشت قرمز، لبنیات، تخم مرغ و روغن خوراکی (دانه سویا در روغن کشی) اثرگذار است.

وی با بیان اینکه اکنون تمرکز بخش کشاورزی در کالایی مانند گندم است، تصریح کرد: با توجه به اقلیم و خشکسالی ها ضریب وابستگی کشور به ذرت ۹۰ درصد، جو حدود ۵۰ درصد و دانه سویا و تبدیل به کنجاله و روغن بیش از ۹۰ درصد است.

کلامی با یادآوری اینکه سالانه ۳۰۰ هزار تن سویا در کشور تولید و بیش از ۴ میلیون تن کنجاله و دانه تامین و وارد می شود، ادامه داد: نیاز است که علاوه بر حفظ منابع موجود کشور، بخشی از نیاز از محل واردات تامین شود.

وی خاطرنشان کرد: در گذشته بخش خصوصی متناسب با تقاضای بازار اقدام به تامین می کرد و ضریب انحصار در حوزه واردات این کالاها بالا بود که معمولا تولیدکنندگان ما از این بخش متضرر می شدند اما طی چند سال اخیر بعد از تصویب قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و پیش بینی سامانه هایی در این قانون، کالاهای اساسی در قالب سامانه ها مدیریت شده است.

ثبات بازار نهاده های دامی در ۲ سال گذشته

دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران گفت: طی ۲ تا ۳ سال اخیر این سامانه ها به بلوغ کامل رسیده و دولت با اشراف اطلاعاتی توانسته با وجود محدودیت های ارزی، مقادیر واردات را با پیش بینی منابع ارزی به گونه ای انجام دهد که هم تعداد بازیگران این عرضه افزایش و هم انحصار در این حوزه کاهش یابد که خروجی آن برای تولید کننده مرغ و گوشت و صنایع مرتبط مثبت بوده است.

وی با اشاره به اینکه طی مدت مذکور در برخی موارد قیمت نهاده های عرضه شده در سامانه بازارگاه کمتر از نرخ های مصوب بوده است، افزود: این اتفاق به نفع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان فراورده های پروتئینی بوده است.

به گفته وی، طبق گزارش مرکز آمار ایران در دی ماه بیشتر کالاها رشد قیمت داشت اما مرغ کاهش قیمت ۵ درصدی را تجربه کرد که این موضوع ناشی از کاهش قیمت نهاده های دامی در سامانه بازارگاه کمتر از نرخ مصوب و ثبات بازار بوده است.

کلامی از دولت خواست پیش از اینکه بازار نهاده های دامی مانند برنج دچار نوسان شود، اقدامات لازم به موقع صورت گیرد.

وی اضافه کرد: اکنون ۱۷۰ شرکت در تامین نهاده های دامی کشور فعال است که از این میزان حدود ۱۱۵ شرکت مربوط به اتحادیه وارد کنندگان نهاده های دام و طیور ایران است.

وی با بیان اینکه این اتحادیه حدود ۵۰ درصد سهم بازار را دارد، اظهارداشت: حضور این شرکت های این اتحادیه موجب آرامش بازار شده است.

مشکل واردات در گرو تضمین ۳۵ درصدی بانک ها و کوتاه کردن زمان ثبت سفارش

دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران درباره واردات نهاده های دامی گفت: پیش از این ارز مورد نیاز تخصیص می یافت و بعد کالا ترخیص و وارد کشور می شد بنابراین بانک های برای ورود حتمی کالاها تضمین بانکی دریافت می کردند اما اکنون با وجود اینکه ابتدا کالا وارد کشور می شود و بعد ارز مورد نیاز پس از چند ماه تخصیص می یابد، تضمین ۳۵ درصدی ارزش کالا توسط بانک ها دریافت می شود درحالی که هنوز ارزی تخصیص نیافته است.

وی مشکل دیگر واردکنندگان را کاهش مدت زمان ثبت سفارش دانست و افزود: پیش از این ثبت سفارش کالاهای اساسی یک سال بود اما اکنون به ۴ ماه کاهش یافته بنابراین ممکن است کالا وارد شود و ارز دیرتر تخصیص یابد بنابراین دوباره وارد کنندگان باید به دنبال پروسه اداری بروند که به طور مجدد تمدید آن هزینه بر است.

کلامی بلاتکلیفی بخش خصوصی را در خصوص عدم تعیین نرخ ارز سال آینده یکی دیگر از مشکلات برشمرد و اظهار داشت: وقتی وارد بحران می شویم تصمیم گیری ها هیجانی می شود و نوسان در بازار ایجاد می کند.

احتمال توقف واردات نهاده ذرت از روسیه/ دولت تدبیری بیندیشد

دبیر اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران درباره احتمال توقف واردات نهاده‌های دامی از روسیه گفت: سالانه ۲۰ درصد ذرت مصرفی کشور از روسیه تامین و وارد کشور می شود و گفته شده که قرار است روسیه ممنوعیت هایی را برای صادرات ذرت وضع کند.

کلامی با بیان اینکه اعمال این ممنوعیت در روسیه با اتمام فصل تولید و فروش ذرت برزیل همزمان شده است، اضافه کرد: روسیه یکی از مبادی تامین ذرت ایران است؛ در دوماه گذشته عدم تخصیص ارز را داشتیم که منجر شد فرصت خرید مناسب از مسیر شمال را نداشته باشیم.

وی با بیان اینکه باید با سرعت درباره واردات ذرت از مبادی دیگر اقدام کرد تا ثبت سفارش ها و خرید به موقع انجام شود، خواستار آن شد تا از طریق رایزنی های سیاسی، ایران از این ممنوعیت صادرات معاف شود.

وی پیشنهاد جایگزینی گندم دامی به جای ذرت را مطرح کرد و افزود: عمده واردات ذرت ایران از برزیل، دریای سیاه (اوکراین، رومانی و ترکیه) است.

موازی کاری برخی دستگاه ها برای واردات نهاده های دامی هزینه بر است

داود رنگی رئیس هیات مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده های دام و طیور ایران با بیان اینکه تامین ارز به بزرگترین مشکل تامین نهاده های دامی تبدیل شده است، گفت: اگر ارز مورد نیاز تامین نشود، در اوایل سال آینده کشور با مشکل تامین نهاده روبرو می شویم.

وی با اشاره به اینکه افزایش هزینه های انبارداری توسط کشتیرانی در نهاده های دامی و فراورده های پروتئینی تاثیر مستقیم دارد، خواستار هماهنگی دستگاههای ذی ربط برای تسهیل واردات از سوی بخش خصوصی شد.

رنگی در این ارتباط به موازی کاری برخی سازمان ها اشاره کرد و گفت: اکنون ۹۵ درصد آزمایش های سازمان استاندارد و دامپزشکی کشور مشابه یکدیگر است بنابراین موازی کاری این دستگاه منجر به افزایش هزینه و کاهش سرعت ترخیص کالاها شده است