معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در بدترین حالت، ۲۵ درصد از مقالات ایرانیها در مجلات بینالمللی به خاطر نگاه سیاسی رد میشوند، اما این به آن معنا نیست که مقاله چاپ نکنیم، چرا که در دنیا تعداد مجلات زیاد است.
به گزارش جارچی اخبار، «شاهین آخوندزاده» دربارهی وضعیت هیئت علمی خاموش در دانشگاههای علوم پزشکی گفت: در دانشگاههای مختلف بین ۲ تا ۲۰ درصد هیئت علمی خاموش وجود دارد. هیئت علمی خاموش به آن دسته از هیئت علمی اطلاق میشود که صفر یا یک مقاله بیشتر ندارد. در وزارت بهداشت، این موضوع با وزارت علوم متفاوت است. چرا که شرط هیئت علمی شدن برای فارغ التحصیلان بورد تخصصی، داشتن مقاله نیست. در واقع اگر فرد رتبه اول بورد را داشته باشد و از نظر منش و اخلاق نیز دانشگاه او را قبول داشته باشد، عضو هیئت علمی ضریب k میشود.
وی ادامه داد: شرط فارغ التحصیلی پزشکان داشتن مقاله نیست. درحالی که برای افرادی که PHD میگیرند، شرط فارغ التحصیلی آنها یک تا سه مقاله است. بنابراین فردی که PHD میگیرد و در وزارت علوم عضو هیئت علمی میشود از پیش یک تا سه مقاله دارد. در نتیجه تفاوت هیئت علمیهای بالینی وزارت بهداشت در شروع کار با وزارت علوم در این موضوع است.
آخوندزاده با اشاره به میزان هیئت علمی خاموش در وزارت بهداشت نسبت به وزارت علوم اضافه کرد: اما اگر هیئت علمی ضریب K (هیئت علمی تعهدات خدمتی) را کنار بگذاریم، هیئت علمی خاموش در وزارت بهداشت کمتر از وزارت علوم است.
او در پاسخ به این سوال که چه برنامهای در راستای به کارگیری هیئت علمی خاموش در تولید علم، در نظر گرفته شده است؟ گفت: گرنت پژوهشی استادیاران جوان در راستای استفاده از نیروهای جوانی که هنوز وارد عرصه پژوهش نشدهاند، در نظر گرفته شده است. به طور مثال استادیار جوان که در دو سال اول کاری اوست و مقاله ندارد، یک گرنت ۴۰ میلیون تومانی به او اعطا میشود تا اولین کار پژوهشی خود را انجام دهد. از طرفی دیگر، استادیار جوانی که ۵ سال است آمده، یک کار تحقیقاتی انجام داده و حالا میخواهد کار خود را توسعه دهد، برای کار دوم یک گرنت ۵۰ میلیون تومانی به او اختصاص داده میشود.
آخوند زاده افزود: تأکید من به معاونین پژوهشی بر این است که برنامههای خاص برای دو یا سه سال اول اعضای هیئت علمی جوان داشته باشند. در واقع تأکید من بر نیروی انسانی و نه سختافزار است. یکی از این نیروی انسانی، استادیار جوان است که باید وارد پژوهش شود، چرا که اگر وارد پژوهش شود، ادامه پیدا خواهد کرد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به این سوال که تحریمها چه تأثیری بر چاپ مقالات در مجلههای بینالمللی داشته است؟ گفت: در بدترین حالت، ۲۵ درصد از مقالات ما ایرانیها در مجلات بینالمللی به خاطر نگاه سیاسی رد میشوند، اما این به آن معنا نیست که مقاله چاپ نکنیم، چرا که در دنیا تعداد مجلات زیاد است. اما به طور مثال ممکن است یک سردبیر، نگاه جناحی، سیاسی و یا ضد اسلام داشته باشد و نخواهد از ایران مقالهای را چاپ کند و آن را رد کند. اما دهها مجله دیگر وجود دارند که مقاله ما را چاپ میکنند.
وی تصریح کرد: من به عنوان کسی که ۳۰ سال است که در کشور هیئت علمی هستم، ادعا میکنم مقالهای نبوده است که به دلیل مسائل سیاسی چاپ نکرده باشم. اگر چه که کار پژوهشگر را سخت میکند و ممکن است مقاله یک جا به دلیل سیاسی رد شود، اما در جای دوم یا سوم چاپ میشود.