مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه سالانه حدود هفت هزار تن ضایعات ماهی در استان تولید می‌شود که بخش عمده آن قابلیت بازیافت دارند، گفت: از سرمایه گذاری در زمینه بازیافت پسماند محصولات آبزی حمایت می‌کنیم.

به گزارش جارچی اخبار،  قاسم جعفروند روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه بخش زیادی از محصولات آبزی پروری با صرف نهاده های ارزشمند، تلاش و زحمت آبزی پروران تولید می شوند و فرایند تولید آنها از مزرعه تا سرسفره نیاز به صرف وقت، انرژی و هزینه دارند، افزود: در مراحل مختلف تولید، محصول نهایی به صورت ضایعات و پسماندهای آبزی پروری دور ریخته می شود و از چرخه مصرف خارج می شود در حالیکه این ضایعات سرشار از انواع مواد مغذی و ترکیبات مفید بوده و با بکارگیری تدابیر مناسب، می توان از آنها در تولید انواع مواد غذایی، صنعتی و شیمیایی استفاده کرد.

وی ادامه داد: سالانه حجم زیادی از پسماندهای آبزیان دور ریخته می شوند در حالیکه این محصولات جانبی به خصوص اگر محتوی گوشت باشند، دارای ارزش غذایی بوده وحاوی پروتئین هایی با کیفیت بالا ، چربی های امگا ۳، ویتامین های A، D، روی، سلنیوم ، ید و آنتی اکسیدان هستند.

مهندس جعفروند تاکید کرد: از آنجائی که تمام بافت های ماهی قابلیت مصرف انسانی ندارد و به همین جهت مقداری از آن دور ریز و ضایعات می‌شود، استفاده از پسماندها و ارائه راه کار مناسب جهت تولید ماده ای با ارزش افزوده بیشتر از این پسماندها باعث کاهش ضایعات در این حوزه و درنهایت آسیب کمتر به محیط زیست می شود.

پسماند ماهی جزء بخشی از زنجیره تولید محسوب می شود، اظهار کرد: از سرمایه گذاران این بخش برای بازیافت پسماند و دور ریز واحدهای آبزی پروری با ارائه مجوز فعالیت واحدهای تولیدی و تسهیلات بانکی به عنوان صنعت پاک حمایت می شود.

وی خاطرنشان کرد: در استان آذربایجان شرقی با تولید بیش از ۵ هزار تن ماهیان سردآبی می توان میزان کل ضایعات ماهی قزل آلا را حدود ۲۵ درصد با احتساب امعاء و احشاء، ۳۵درصد با احتساب امعاء و احشاء و سر ، ۴۰ درصد با احتساب امعاء و احشاء و سر و پوست و ۵۰ درصد با احتساب امعاء و احشاء و سر و پوست و استخوان، از حجم یک ماهی قزل آلا عنوان کرد.

مهندس جعفروند ادامه داد: ارزش اقتصادی ضایعات ماهی قزل آلا خیلی ناچیر بوده ولی ارزش افزوده ایجاد شده بر مبنای ارزش مواد فرآوری شده ماهی ده ها برابر است.

وی افزود: محصولات فرآوری شده از ضایعات ماهی بسیار متنوع بوده و می توان گفت که کلیه بافت های بدن ماهی قابلیت فرآوری را دارد؛ عمده فرآوری ایجاد شده شامل تولید روغن از کبد ماهی، تهیه پودر عصاره استخوان ماهی، تولید چرم از پوست ماهی، استفاده از کلاژن ماهی در تهیه صابونها و کرم های آرایشی و بهداشتی، تولید کنسرو کبد ماهی، تولید پودر ماهی جهت تهیه خوراک آبزیان و حیوانات خانگی، تولید ژلاتین ماهی، استفاده از هورمون های هیپوفیز ماهی برای ماهیان مولد و همچنین فرآوری تخم ماهی جهت مصرف انسانی است .

جعفروند اعلام کرد: طبق گزارش سازمان شیلات ایران، آمار مصرف سرانه آبزیان استان آذربایجان شرقی ۷.۸ کیلوگرم در سال ۱۴۰۰  بوده که با احتساب جمعیت ۴ میلیون نفری در استان آذربایجان شرقی، مصرف آبزیان در سال ۱۴۰۰ به میزان ۳۱ هزار تن تخمین زده می شود و با لحاظ مقدار ۵۰ درصد مصرف از ماهیان منجمد و آماده صادر شده از سایر استانها و مصرف کنسرو ماهی توسط هم استانی ها، در حدود ۱۵ هزار تن ماهی تازه در استان مصرف می شود.