یک فعال سیاسی اصولگرا گفت: شریان به هر جریانی که منتسب باشد، قدرتی ندارد و تشکل تأثیرگذاری نیست. چون تجربه نشان داده گروه‌هایی که خلق‌الساعه ایجاد می‌شوند و هیچ پشتوانه خاصی ندارند و صرفا چند نفر دور هم جمع شدند، نمی‌توانند در سازوکار تأثیر خاصی داشته باشند. اما می‌توانیم بگوییم آن‌ها منتسب به جریان دیگری برای سهم‌خواهی کردن هستند. یعنی خاصیت ابزاری داشته و ورود نیابتی دارند. در جریان اصولگرایی و چه بسا در گروه‌های سیاسی و حوزه‌های دیگر هم می‌بینیم که تشکلی درست می‌شود که جمع‌شان در یک اتاق ۱۲ متری کفایت می‌کند اما به نیابت از جریان دیگری برای اینکه بتوانند سهم‌خواهی بیشتری داشته باشند، گردهم می‌آیند.

به گزارش جارچی اخبار، امیررضا واعظ آشتیانی فعال سیاسی، در خصوص وضعیت اصولگرایان برای ورود به رقابت‌های انتخاباتی با وجود برخی اختلاف‌ها از جمله غیبت جریان سنتی اصولگرا در نشست اخیر مبنا و انتقادات شریان به برخی روندها، گفت: من اعتقاد دارم، ، ما در تمام جریانات سیاسی چه در اصلاح‌طلبان و چه گروه‌های دیگر اصولگرا تفاوت نگاه داریم، اما این تفاوت اجتناب‌ناپذیر است. در مجموع نباید این تفاوت نگاه، منجر به یک نگاه اختلافی شود. بنابراین چه خوب بود، با تمام تفاوت‌هایی که در نگاه مجموعه اصولگرایی وجود دارد، این نشست با حضور همه گروه‌های سیاسی در مجموعه اصولگرایی برگزار می‌شد و اگر نیاز به زمان داشت گفت‌وگوهای درون‌تشکیلاتی انجام می‌شد و به یک نتیجه مشخص می‌رسید و سپس این جلسه با حضور همه برگزار می‌شد.

وی افزود:‌ من فکر می‌کنم یکی از اشتباهاتی که انجام گرفت این بود که بدون حضور دیگر گروه‌های فعال در حوزه اصولگرایی این نشست انجام شد و این خود می‌تواند نشانه‌ یک اختلاف باشد. ولی من نمی‌دانم که دوستان با چه تفکر و چه استدلالی به این نتیجه رسیدند که این جلسه را برگزار کنند. خب این دسته جلسات و مباحثی که مطرح شد، نیازمند به یک مدیریت سیاسی منطبق با یک منطق را می‌طلبید. به تعبیری یک فلسفه مدیریتی وجود دارد که می‌گوید کانون توجه باید به این سمت برود که خطاهایی که انجام می‌شود را تکرار نکنیم و به سمت این برویم که اگر اشتباهی در گذشته کردند، این اشتباه را برطرف کرده و تبدیل به یک فرصت کنند.

واعظ آشتیانی تصریح کرد: در عین‌حال برخی جریانات سیاسی بالاخص در حوزه اصولگرایی برخی مواقع فکر می‌کنند آنچه آنها می‌خواهند، مردم هم می‌خواهند. در صورتی که مردم مشتری نگاه‌های عملی و کارآمدی هستند و نگاه می‌کنند مردم علاقه‌مند به جریان اصولگرایی، به دنبال این هستند تا ببینند این جریان ید واحد است و علاقه‌مند هستند ببینند این جریان چه حرف‌های نو و جدیدی را می‌خواهد مطرح کند و چگونه می‌خواهد با حرف‌های جدید در انتخابات آینده وارد عرصه شود و در عین‌ حال می‌خواهند بتوانند خواسته‌های خودشان را از طریق نمایندگانی که انتخاب می‌کنند، عملی کنند. رهبر انقلاب می‌فرمایند «کسانی که وارد عرصه انتخابات می‌شوند نباید به مردم وعده‌های نادرست و در باغ سبز نشان دهند» همان‌طور که عرض کردم مردم مشتری عقلانیت و موضوعات جدید هستند و اگر بنا باشد همان حرف‌های چهار سال گذشته مطرح شود، پس چه تولید محتوایی شده است؟ لذا وقتی می‌بینیم این جلسه برگزار می‌شود، جامعه روحانیت نیست، شورای وحدت که خود شامل گروه‌های سیاسی قوی در حوزه اصولگرایی است، نیست، جبهه پیروان خط امام و رهبری، مؤتلفه و جریانات دیگر و حتی پایداری‌ها در آن حضور ندارند. این نشانه خوبی نبود و تحلیل من این است که آقایان در برگزاری این جلسه عجله کردند. حالا برخی بر این آمدند که جلسه سودمند و خوب بود. حالا خوب بودن از زاویه عینک آنها چیست، دیگر بحث جدایی است که باید به آن پرداخته شود.

وی در پاسخ به این سوال که آقای قالیباف در آن جلسه گفتند هرکس ادعای سهم‌خواهی کند کار حرام انجام داده است. تحلیل شما درباره این نوع گفتار آقای قالیباف چیست و با توجه به آنکه شاهد غیبت تعداد زیادی از اعضای اصولگرایی در این نشست بودیم معنای این حرف چیست، گفت: برخی از صحبت‌های آقای قالیباف طعنه بود. اما واقعیت امر این است که سهم‌خواهی چیز خوبی نیست. وقتی می‌گویند ما شاخص می‌خواهیم بگذاریم و براساس شاخص شایسته‌سالاری کنیم، این موردنظر تمام گروه‌های سیاسی است. یعنی هیچ گروه و فرد سیاسی عاقلی را پیدا نخواهید کرد که بگوید نه ما شاخص را قبول نداریم. همه شاخص را دوست دارند اما بحث به این سمت می‌رود که یک گروه سیاسی یا گروه‌های سیاسی به دنبال سهم بیشتر هستند و امیدواریم این حرفی که زده شده واقعا شامل همه باشد و به گونه‌ای نباشد که این حرف فقط تبدیل به یک طعنه به دیگران شود ولی از سوی دیگر، برخی از آقایان و گروه‌های سیاسی خودشان پیش‌قراول سهم‌خواهی باشند.

این فعال سیاسی اصولگرا افزود: من شخصا این موضوع را منطقی می‌دانم مشروط بر اینکه نسبت به بحثی که شده همه گروه‌ها توجه داشته باشند و برای آن‌ها شاخص ملاک باشد و نیروهایی که می‌خواهند انتخاب کنند، نیروهای باتجربه، کارآمد، شجاع و انقلابی باشند و کارآمدی آنها در حوزه‌هایی که بودند، ثابت شده باشد. برخی‌ها را می‌بینیم که هیچ سابقه‌ای ندارند، اینجاست که می‌گویند سهم‌خواهی می‌شود یا کسانی هستند که فقط برای خودشان رزومه جمع کردند بدون اینکه کارآمدی داشته باشند. این هم تبدیل به چالش می‌شود.

وی تصریح کرد: به هر جهت ما باید افرادی را براساس شاخص‌ها انتخاب کنیم، نماینده نباید نوکر گروه و جریان باشد،‌ نماینده باید نماینده مردمی باشد که به او رأی دادند. حالا یک جریانی انتخاب شده بسم‌الله این گوی و این میدان. اما اینکه بنا باشد اسمش را بگذارند که برخی تابع سیستم نیستند، باید تابع کجا باشند؟ یعنی اگر یک جریان سیاسی، یک تصمیم غیرمنصفانه می‌گیرد نماینده‌ای که با رأی مردم انتخاب شده نباید از خودش استقلال رأی داشته باشد و باید تابع سیستم باشد؟ پس می‌گوییم افرادی که انتخاب می‌شوند یکی از شاخصه‌های مهم برای آن‌ها باید شجاعت باشد؛ آیا واقعا شجاعت جزو شاخص‌ها است یا نیست؟ آیا استقلال منصفانه داشتن و در مسیر مردم قرار داشتن جزو شاخص‌ها است یا خیر؟ اگر هم هست آیا فقط در حد حرف است یا خیر؟ در هر صورت من این گفته آقای قالیباف را قبول دارم ولی مشروط بر اینکه همه به آن پایبند باشند.

واعظ آشتیانی در پاسخ به این سوال که شاهد شکل‌گیری جریان جدیدی در اصولگرایی به نام شریان یا شبکه راهبردی یاران انقلاب اسلامی هستیم. این جریان دارای چه اهداف و ابعادی است. برخی می‌گویند شریان یک جریان به روزرسانی شده از جبهه پایداری است، گفت: شریان به هر جریانی که منتسب باشد، قدرتی ندارد و تشکل تأثیرگذاری نیست. چون تجربه نشان داده گروه‌هایی که خلق‌الساعه ایجاد می‌شوند و هیچ پشتوانه خاصی ندارند و صرفا چند نفر دور هم جمع شدند، نمی‌توانند در سازوکار تأثیر خاصی داشته باشند. اما می‌توانیم بگوییم آن‌ها منتسب به جریان دیگری برای سهم‌خواهی کردن هستند. یعنی خاصیت ابزاری داشته و ورود نیابتی دارند. در جریان اصولگرایی و چه بسا در گروه‌های سیاسی و حوزه‌های دیگر هم می‌بینیم که تشکلی درست می‌شود که جمع‌شان در یک اتاق ۱۲ متری کفایت می‌کند اما به نیابت از جریان دیگری برای اینکه بتوانند سهم‌خواهی بیشتری داشته باشند، گردهم می‌آیند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان گفت شریان مسیر جبهه پایداری را دنبال می‌کند یا نگاه متفاوتی دارد، گفت: من در حقیقت پالسی ندیدم که شریان منتسب به جبهه پایداری باشد. شما صرفا آقای رسایی را نگاه نکنید که فکر کنید چون آقای رسایی در آن حضور دارد پس منتسب به پایداری است، من حداقل با توجه به بررسی‌هایی که داشتم، بعید می‌دانم که شریان منتسب به پایداری باشد.

واعظ آشتیانی در پاسخ به این سوال که آیا موضوع سهم خواهی که قالیباف به آن اشاره کرد را می‌توان به جریان پایداری نسبت داد، گفت: صحبت‌های آقای قالیباف قطعا کنایه بوده اما چقدر خوب است که همه از جمله آقای قالیباف و گروه‌های دیگر به این موضوع پایبند و وفادار باشند.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اختلاف نظرهای جریان اصولگرایی، ما شاهد تعدد لیست انتخاباتی خواهیم بود گفت:  اگر همین شرایط و وضعی که پیش آمده ادامه پیدا کند من اعتقادم این است که با چند لیست به انتخابات ورود خواهند کرد که این برای رقبای اصولگراها مطلوب خواهد بود.

این فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به این سوال که تعدد لیست‌ها توسط چه جریان‌هایی خواهد بود، گفت: جریاناتی که در این نشست حضور نداشتند می‌توانند لیست مجزای خودشان را بدهند و اگر لیست مجزای خودشان را بدهند، اعتقادم این است که به نفع رقبای سیاسی جبهه اصولگرایی خواهد بود و آنها می‌توانند تعدادی از کرسی‌های مجلس را در تهران یا شهرستان‌ها به دست بیاورند. اما تجربه من می‌گوید هیچ بعید نیست که نهایتا این تعدد لیست تبدیل به یک لیست واحد شود. اما اگر نشود و رقابت صرفا در حوزه اصولگرایی باشد، هیچ بعید نیست که به دور دوم هم برسد.