شهردار منطقه تاریخی تبریز از آغاز عملیات استحکام‌بخشی و شروع پایدار سازی خانه تاریخی ارفع الملک جلیلی در خیابان شهید بهشتی این کلان‌شهر خبر داد.
به گزارش جارچی اخبار، علی مدبر روز یکشنبه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: با توجه به فرسودگی دیوارها و ستون‌های خانه تاریخی «ارفع الملک» و امکان تخریب کلی این بنای ارزشمند، طی روزهای اخیر عملیات استحکام بخشی و پایدار سازی ضلع شمالی این خانه توسط شهرداری منطقه ۸ آغاز شده و با تکمیل عملیات پایدارسازی زمینه برای آغاز مرمت این خانه تاریخی فراهم می‌شود.
وی هدف از اجرای برنامه استحکام بخشی را سرپا نگهداشتن و ممانعت از فروپاشی این خانه ارزشمند تاریخی دانست و اظهار کرد: امیدواریم با همکاری مالک خانه ارفع الملک شاهد مرمت و احیاء خانه شهردار سابق تبریز باشیم.
وی با اشاره به وضعیت ثبتی این خانه تاریخی در فهرست آثار میراث فرهنگی گفت: طبق استعلامات انجام شده ضلع غربی و سردرب خانه جلیلی در فهرست میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده، اما با توجه به ارزش معنوی این بنا، منطقه هشت شهرداری تبریز تلاش می‌کند تا کل خانه تاریخی را از روند تخریبی پیش رو نجات دهد.
خانه تاریخی ارفع الملک در خیابان بهشتی تبریز و در ابتدای گذری موسوم به دالان میرزا رضا، خانه شهردار خوشنام تبریزی در ۸۰ سال قبل، حاج رضا ارفع الملک جلیلی، است که در دهه های قبل به دلیل بی توجهی به میراث تاریخی، بخشی از آن منفک و فروخته شده است.
این خانه تاریخی که یادآور اقدام ماندگار مالک آن در بنیانگذاری عمارت تاریخی «ساعت» در هشت دهه قبل و نیز ایجاد مسیل سیل جاری از وسط تبریز است، در سال های اخیر به دلیل بی توجهی نهادهای مسوول با خطر تخریب مواجه بوده است.
ایرج شهین باهر، شهردار فعلی تبریز، اوایل سال قبل از تملک و احیای خانه تاریخی ارفع الملک جلیلی خبر داده بود، اما بارش های سیل آسای اوایل سال جاری باعث شد که سقف و بخشی از دیوارهای شمالی این بنای تاریخی فرو ریزد.
ارفع الملک جلیلی در اواسط دهه ۱۳۱۰ شمسی، شهردار تبریز بود و به دلیل اقدامات ارزشمندش در عمران و آبادی شهر، نامش همچنان در یادها زنده است؛ سنت نیکی که در مورد شهرداران بعدی تبریز به ندرت اتفاق افتاد.
ارفع الملک جلیلی در سال های ۱۲۸۸ تا ۱۲۹۰ شمسی، عضو انجمن ایالتی آذربایجان و شورای شهر (هیئت بلدیه) بود و بنا بر آنچه در روزنامه «تبریز» حسین آقا فشنگچی منتشر شده است، در آن زمان تکلیف اعضای انجمن مبنی بر حقوق ماهیانه ۷۰ تومانی را نمی پذیرد و اعلام می کند که با توجه به دشواری زندگی مردم، می تواند تنها نصف این رقم را قبول کند.
ارفع الملک جلیلی همچنین در کارهای خیر و خداپسندانه پیشگام بود، به گونه ای که زمین فعلی اداره کل اوقاف و امور خیریه آذربایجان شرقی در مجاورت گورستان تاریخی «طبوائیه» در خیابان آزادی، بالاتر از آبرسانی، از موقوفات آن مرحوم است.
حال دوستداران میراث فرهنگی و تاریخی تبریز با اشاره به انتشار چند باره خبر تملک و احیای خانه تاریخی ارفع الملک جلیلی، از سوی شهرداری تبریز، می گویند که هر گونه اهمال در این زمینه موجب نابودی یک اثر تاریخی و سلب اعتماد عمومی به نهاد مدیریت شهری خواهد شد.