یک فعال ساختمانی در رابطه با اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی گفت: این قانون اگر ضمانت اجرای درستی داشت، امروز باید روند بیمه کارگران ساختمانی آغاز شده بود و تعداد زیادی از این کارگران بیمه میشدند. متأسفانه این اتفاق نیفتاد و این موضوع نشان میدهد که قانونی که در مجلس تصویب شد، قانون درستی نبود.
به گزارش جارچی اخبار، محمدعلیپور، رئیس کانون سراسری انجمنهای صنفی کارگری نقاشان ساختمانی کشور و نماینده حقوقی کارگران در هئیت حل اختلاف اداره کار و تأمین اجتماعی تهران، به تداومِ وضعیتِ بیتوجهی به حقوق کارگران ساختمانی اعتراض کرد و گفت: به طور کلی، کارگران به دلیل قراردادهای موقت کار، امنیت شغلی ندارند. از طرفی، امنیتِ جانی به دلیل رعایت نشدنِ اصول ایمنی در اکثر بنگاهها بسیار پایین است و به همین دلیل کارگران حتی امنیتِ جانی هم ندارد. به این وضعیت، مشکلاتِ معیشتی را هم اضافه کنید که به دلیلِ افزایش روزافزونِ نرخ تورم و گرانیِ کالاها و افزایش نرخ ارز و طلا و سکه و…، میزان استرس در جامعه بالا رفته و کارگران با حقوق ثابتی که دریافت میکنند، توان تأمین نیاز اساسی خود را ندارند.
علیپور گفت: این شرایط دشوار مربوط به کارگران است و حالا تصور کنید کارگران ساختمانی این دشواری را چند برابر تحمل میکنند. شغل کارگران ساختمانی فصلی است؛ پس مشکلِ نبودِ امنیتِ شغلی را بسیار بیشتر از کارگران دیگر تحمل میکنند. آنها بیش از سایر کارگران از نبود ایمنی رنج میبرند و بیش از نیمی از حوادث کار مربوط به این کارگران است. همچنین مهمترین مشکل آنها در حال حاضر، نداشتن بیمه اجتماعی است که به شکل سیستماتیک از آن محروم هستند. یعنی حتی قوانین صحیح هم برای بیمه کارگران ساختمانی وجود ندارد.
این فعال صنفی ساختمانی به اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی اشاره کرد و گفت: این قانون اگر ضمانت اجرای درستی داشت، امروز باید روند بیمه کارگران ساختمنی آغاز شده بود و تعداد زیادی از این کارگران بیمه میشدند. متأسفانه این اتفاق نیفتاد و این موضوع نشان میدهد که قانونی که در مجلس یازدهم تصویب شد، قانون درستی نبود. منابع برای بیمه کارگران ساختمانی آنطور که از عملکرد سازمان تأمین اجتماعی پیداست، همچنان کم است و باید فکری به حال این موضوع کرد.
رئیس کانون سراسری انجمنهای صنفی کارگری نقاشان ساختمانی کشور گفت: جای تأسف دارد که طی سالها با بخشنامههای مختلف و ناحق علیه کارگران ساختمانی و با بهانههای مختلف بیمهی آنها قطع شده است. همانطور که اشاره کردم، نتیجهی چند سال پیگیری اصلاح ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی، فایدهای تاکنون برای کارگران نداشته است.
علیپور بیان کرد: به بهانه اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی کلیه اختیارات قانونی از دست انجمنهای صنفی و کانونهای فرا استانی و کانون سراسری کشور گرفته شد و راه برای ادامه بیمهپردازی برای کارگران ساختمانی سختتر شد.
این فعال صنفی ساختمانی گفت: درنهایت امیدمان به دولت و قولهای برخی از نمایندگان مجلس برای حل مشکل بیمه کارگران ساختمانی است. البته با توجه به پیگیریهایی که تاکنون انجام شده، متأسفانه هیچ اقدام موثری تاکنون صورت نگرفته است. هرروز هم مشکلات کارگران ساختمانی بیشتر و سختتر میشود.
نماینده حقوقی کارگران در هئیت حل اختلاف اداره کار و تأمین اجتماعی تهران بیان کرد: نقش نبودِ ایمنی و عدم توجه کارفرمایان به ایمنیِ کار را در ساختمان نمیتوانیم نادیده بگیریم اما به هر حال میتوان اذعان کرد که بخشی از مشکل ایمنی در ساختمان به عدم آگاهی کارگران از اصول ایمنی برمیگردد.
وی بیان کرد: جلسات کانون نقاشان ساختمانی کشور با انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی تهران و مدیر کل محترم اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان تهران تشکیل و در این جلسه مقرر شد تا آخر سال جاری کلیه کارگران ساختمانی و نقاشان ساختمانی سراسر کشور دورههای ایمنی و بهداشت و درمان و آموزش حوادث از ناشی کار با هماهنگی انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی ببینند و گواهینامه دریافت کنند.
علیپور افزود: آموزش کارگران ساختمانی، میتواند یکی از راههایی باشد که در نبودِ ایمنی در کارهای ساختمان، تا حدودی به کارگران کمک کند که مراقبِ جانشان باشند. هرچند برای افزایشِ ایمنی باید اقداماتی اساسیتر انجام داد.
این فعال کارگری بیان کرد: موضوع مهم دیگر، اطلاع کارگران ساختمانی از ارتقای سطح کیفیت و مهارت فنی حرفهای کارگران و نقاشان ساختمانی از درجه ۳ به ۲ است که در این خصوص نیز کانون نقاشان ساختمانی کشور تفاهم نامه همکاری با کانون نقاشان کشوری با سازمان فنی و حرفهای کشور منعقد کرده است. همچنین جلساتی با مدیران کل سازمان تأمین اجتماعی کشور برگزار شده تا برای تبدیل وضعیت بیمه کارگران ساختمانی با مشکلات مواجه نشوند.