منابع آگاه در اوپک پلاس اعلام کردند وزیران این گروه با افزایش تولید نفت از اوت و تمدید مدت زمان اجرای محدودیت عرضه با وجود مخالفت امارات متحده عربی با این اقدام، موافقت کردند.
به گزارش جارچی اخبار، به نقل از ایسنا، همه توافقات اوپک پلاس مستلزم موافقت واحد همه اعضای گروه است. رویداد کم سابقه روز جمعه به معنای آن است که امارات متحده عربی می تواند این برنامه را بهم زند. هنوز معلوم نیست این برنامه جدید چگونه عمل خواهد کرد.
مذاکرات میان وزیران اوپک پلاس شامل اعضای اوپک، روسیه و تولیدکنندگان دیگر پس از ناکامی این گروه برای رسیدن به توافق در مذاکرات روز پنج شنبه، به روز جمعه کشید.
تحت توافق جدید اوپک نفت بیشتری از اوت سال ۲۰۲۱ عرضه می کند و زمان خاتمه اجرای توافق محدودیت عرضه به جای آوریل سال ۲۰۲۲ در دسامبر سال میلادی آینده تمدید شد.
طبق گزارش رویترز، امارات متحده عربی اعلام کرد با افزایش تولید موافقت کرده اما موافقت با تمدید مدت محدودیت عرضه را به بازبینی مبنای سطح تولید این کشور مشروط کرده است.
اوپک پلاس روز جمعه در خصوص سیاست تولید نفت در بن بست دیپلماتیکی قرار گرفته بود که خطر افزایش چشمگیر قیمتهای نفت را به دنبال دارد. نمایندگان گروه اوپک پلاس پیشتر اظهار کرده بودند این گروه نمی تواند راهی برای خروج از بنبست پیدا کند زیرا هر دو طرف بر خواستههای خود پافشاری می کنند. اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد هیچ افزایش تولیدی در کار نخواهد بود و این امر کمبود عرضه که در حال حاضر در بازار دیده می شود را تشدید کرده و باعث افزایش بیشتر قیمتها خواهد شد.
متیو هولاند، تحلیلگر ژئوپلیتیکی در شرکت مشاوره انرژی اسپکت در اینباره گفته بود: اگر اوپک پلاس موفق نشود مصالحه کند، نتیجه اتوماتیک آن تمدید سهمیه فعلی تولید در اوت و پس از آن خواهد بود. این امر به افزایش چشمگیر قیمتها منجر می شود که اکثر اعضای اوپک پلاس خواهان اجتناب از آن هستند.
پس از اینکه دیدار وزیران اوپک پلاس عصر پنجشنبه به دلیل اختلاف نظر متوقف شد، اعضای این گروه روز جمعه مجددا حاضر شدند. نخستین بار نیست که این گروه شاهد چنین بحرانهایی میشود و اغلب موارد موفق شده است راهکار دیپلماتیکی پیدا کند. اختلاف نظر اخیر در خصوص تعیین کاهش تولید اعضای این گروه است. امارات متحده عربی حاضر نیست از توافق برای افزایش تولید حمایت کند مگر اینکه سطح مبنای تولید این کشور بالاتر در نظر گرفته شود. یک نماینده گفته بود: امارات متحده عربی آماده است اگر توافق حاصل نشود، عدم تغییر تولید برای اوت را بپذیرد.
در مذاکرات روز پنجشنبه به نظر میرسید اوپک و متحدانش در مسیر دستیابی به توافقی برای افزایش ماهانه تولید به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز از اوت تا دسامبر سال ۲۰۲۱ قرار دارند اما امارات متحده عربی در آخرین دقیقه به این توافق اعتراض کرد و کنفرانس آنلاین متوقف شد.
راه حل ممکن است ساده نباشد زیرا با توجه به این که امارات متحده عربی سطح تولید بالاتری را می خواهد، ممکن است کل توافق اوپک پلاس بهم بریزد. جیووانی استونوو، تحلیلگر کالا در گروه یو بی اس اظهار کرد: هرگونه درخواست برای تنظیم مجدد سهمیه تولید احتمالا چالش زا خواهد بود و ممکن است باعث شود تنها برای امارات متحده عربی تولید حدود ۷۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند و سایر کشورهای عضو اوپک پلاس ممکن است خواستار تغییر سطح تولید خود شوند.
چندین نماینده اوپک پلاس اظهار کردند که این مسئله به حدی جدی بوده که تنها با مذاکرات در عالیترین سطح دولتی میتواند حل شود. این بن بست بازار را در خصوص کمبود عرضه قابل توجهی که برای نیمه دوم سال پیش بینی می شود نامطمئن نگه می دارد. بهای معاملات نفت طی هفته گذشته در بازار نیویورک برای نخستین بار از سال ۲۰۱۸ به بالای ۷۵ دلار در هر بشکه صعود کرد. همچنین این بنبست اعتبار گروه اوپک پلاس را که با احتیاط بازسازی شده بود را مخدوش کرده و شبح یک اختلاف داخلی مخرب دیگر را زنده می کند. ریزشی که بازار نفت سال میلادی گذشته تجربه کرد تا حدودی تحت تاثیر جنگ قیمت عربستان سعودی و روسیه روی داد. بلندپروازی های امارات متحده عربی پیش از این نیز روند مذاکرات اوپک پلاس را مختل کرده بود. اواخر سال گذشته ابوظبی حتی ایده خروج از اوپک را مطرح کرد زیرا مصرانه به دنبال افزایش تولید است. دیدار اوپک در آن زمان در بحبوحه مذاکرات داخلی به تاخیر افتاد با این حال در نهایت توافقی حاصل شد.
مشکل اخیر نتیجه سرمایهگذاری سنگین امارات متحده عربی در ظرفیت تولید جدید است. محدودیت عرضه این کشور بر مبنای سطح تولید سال ۲۰۱۸ محاسبه شده و حداکثر ظرفیت تولید امارات متحده عربی حدود ۳.۲ میلیون بشکه در روز تعیین شده است. پروژه های توسعه از آن زمان این رقم را بالاتر برده و این کشور خواهان آن است که مبنای سطح تولیدش بازبینی شده و در حدود ۳.۸ میلیون بشکه در روز قرار گیرد تا بتواند از میادین جدید خود استفاده کند. امارات متحده عربی میگوید این تغییر ضروری است زیرا تحت شرایط فعلی توافق اوپک پلاس، این کشور کاهش تولید عمیق تری در مقایسه با اعضای دیگر انجام می دهد. پیشنهادی که روز پنجشنبه برای به تاخیر افتادن انقضای توافق محدودیت عرضه فعلی از آوریل به دسامبر سال ۲۰۲۲ مطرح شد نیز این اختلاف را تشدید کرده بود.
یک نماینده اوپک پلاس پس از به تاخیر افتادن نشست وزیران اوپک پلاس گفته بود برای امارات متحده عربی سطح تولید مبنا مسئله بسیار مهمی است و توافق اوپک پلاس را تا زمانی که تغییری صورت نگیرد رد خواهد کرد. سعودیها هم مصر هستند که تمدید توافق محدودیت عرضه تا دسامبر ۲۰۲۲ برای ثبات بازار در سال آینده حیاتی است.
قیمت نفت امسال حدود ۵۰ درصد افزایش داشته و بهبود تقاضا از بحران همهگیری ویروس کرونا از احیای عرضه اوپک پلاس پیشی گرفته است. افزایش قیمت نفت به همراه صعود قیمت کالاهای دیگر باعث شده بانکهای مرکزی بزرگ جهان نسبت به تورم نگران شوند.
بر اساس گزارش بلومبرگ، آمار خود این گروه نشان می دهد که سطح ذخایر نفت با احیای قوی تقاضا برای سوخت به میانگین پنج ساله بازگشته است. محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک سهشنبه هفته گذشته در نشست کمیته فنی مشترک اوپک پلاس گفته بود تقاضا برای نفت در نیمه دوم سال پنج میلیون بشکه در روز بالاتر از شش ماه نخست خواهد بود.