عصر روز جمعه ۲۶ مهرماه ۹۸ مردم جزیره قشم در اعتراض به زمزمههای واگذاری یا خصوصیسازی سواحل این جزیره توسط سازمان منطقه آزاد قشم، در جزایر ناز قشم که اثری ملی و ثبتشده است، زنجیره انسانی تشکیل داده و اعتراض خود را نسبت به خصوصیسازی سواحل جزایر ناز قشم و دیگر سواحل این جزیره همچون سوزا، تیوتنگ رمچاه، ریگو، تورگان و… اعلام کردند.
مردم جزیره قشم پیشازاین در نامهای به مدیرعامل منطقه آزاد قشم اعلام کرده بودند:
“جزایر منحصربهفرد ناز یکی از گنجهای ناب قشم است و تنها کاری که برای این جزایر باید انجام داد این است که کاری در آن صورت نگیرد و فقط و فقط از طبیعت بکر آن در مقابل گردشگران و جزیره و دریا خوران مراقبت صورت گیرد.”
مسئولان سازمان منطقه آزاد قشم در نشستی خبری اعلام کرده که مدیریت جزایر ناز به بخش خصوصی واگذارشده و اظهار کرد: طرح تفصیلی جزایر ناز تدوینشده که تاکنون ۱۰ درصد از آن به مرحله اجرا درآمدهاست و در ادامه مباحثی همچون ایجاد جاده دسترسی ویژه، احداث اماکن اقامتی، دوش آب شیری و سایر امکانات موردنیاز تأمین خواهد شد.
البته نکته مهم این است که مسئولان اشارهکرده اند: “البته گاهی تخلفاتی از سوی پیمانکاران صورت میپذیرد که بهمحض در جریان قرار گرفتن موضوع پیگیری و برطرف میشود” و حال اگر این تخلفات موجب نابودی طبیعت جزایر ناز و از بین رفتن سرمایههای طبیعی آن شد، بعد از اطلاع و پی بردن چگونه قرار است آسیبها جبران شود؟ و مگر میشود هر آسیبی را جبران کرد؟
مدیریت جزایر ناز فقط باید بر مبنای مراقبت و مواظبت و حراست از طبیعت جزایر ناز باشد و این گوهر طبیعی نباید به بخش خصوصی واگذار شود، چراکه تجربه نشانه داده بخش خصوصی در ایران فقط به مصالح و منافع خود میاندیشد، بخصوص که اگر غیربومی و رانتی هم باشد.”
نـماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص عنوان کرد: جامعه ما تشنه عدالت است و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری مردم باید برخورد با مفسدان و متجاوزان به حریم ساحل را ببینند تا به اجرای عدالت امیدوار شوند و حاکمیت قانون را لمس کنند.
اینکه هر فردی با سلیقه خود این اراضی را واگذار کند صحیح نیست اما سرمایهگذاری صحیح برای پرورش آبزیان امری ارزشمند استاحمد مــرادی افزود: یکی از نگرانیهای مردم قشم واگذاری زمینهای ساحل بدون رعایت حریم دریا و ساحل از بین بردن چشمانداز ساحل و محل تفریح و تفرج مردم است که سازمان منطقه آزاد باید در مورد این انفال عمومی مراقبت لازم را داشته باشد و ما از دستگاه قضایی درخواست کردهایم که این موارد را بررسی کرده و با تخلفات بهصورت قاطع برخورد کنند.
وی خاطرنشان کرد: واگذاری اراضی برای پرورش میگو در سواحل مستلزم مطالعه و کارشناسی دقیق است؛ اینکه هر فردی با سلیقه خود این اراضی را واگذار کند صحیح نیست اما سرمایهگذاری صحیح برای پرورش آبزیان امری ارزشمند است که باید با رعایت مسائل زیستمحیطی و آسایش همگانی در زمینه تردد و تفرج مدنظر قرار گیرد.
نـماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در این شرایط مردم برخی روستاهای منطقه گلایهمند هستند که پرورش آبزیان بر مبنای دسترسی افراد خاص به دوایر دولتی بوده و مردم محلی و فاقد ارتباطات ویژه از این کارآفرینیها محروم ماندهاند که در این زمینه جهاد کشاورزی و شیلات باید دقت مضاعفی در واگذاری اراضی و ارائه تسهیلات داشته باشند که اقتصاد جوامع محلی را با رعایت اصول توسعه پایدار رونق ببخشد.
مرادی عنوان کرد: عدم صدور مجوز صید در ۲۰ سال اخیر یکی از مشکلات مربوط به معیشت مردم منطقه و جزیره قشم است و بسیاری از صیادان منتظر مجوز صید هستند و متأسفانه شیلات هرمزگان و کشور توجه لازم را به این موضوع نداشته است.
همچنین معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم نیز در نشستی خبری بیان کرد: در برخی موارد که دهیاری روستاها برای مدیریت از این سازمان درخواست هزینه و نیرو کردهاند، از دیگر گزینههای مشتاق به سرمایهگذاری استفاده میشود.
مرتضی شیخزاده افزود: واگذاری مدیریت ساحل جزیرههای ناز برای ساماندهی و ارتقاء کیفیت خدمات به گردشگر از جمله ایجاد جاده دسترسی ویژه، احداث مکانهای اقامتی، دوش آب شیرین و مانند آن است.
وی اظهار کرد: ایجاد دادههای آماری موردنیاز سازمان منطقه آزاد و ایفای نقش نظارتی از دیگر اهدافی است که در این واگذاری مدیریتها دنبال میشود.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم هرگونه واگذاری زمین در کمپپارکها و سایت جزیره ناز را تکذیب کرد و افزود: سازمان منطقه آزاد قشم سازمانی دولتی است و در اجرای قوانین کشور دقت لازم صورت میگیرد.
شیخزاده تصریح کرد: هماکنون علاوه بر سایت جزیره ناز، واگذاری کمپهای ریگو و آفتاب جزیره قشم نیز در دستور کار قرار دارد.
کمپهای ایجادشده در سطح جزیره قشم با هدف ایجاد خدمات مختلف به گردشگران به بخش خصوصی واگذار میشودوی خاطرنشان کرد: کمپهای ایجادشده در سطح جزیره قشم با هدف ایجاد و ارتقاء خدمات مختلف به گردشگران به بخش خصوصی واگذار میشود که اولویت با دهیاران است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم واقعشدن پلاژ بانوان در محدوده سایت جزیره ناز را تائید و اضافه کرد: در سایتهایی که جزو آثار ملی هستند، مناطق مختلفی از جمله منطقه اصلی، منطقه گردشگری و مانند آن تعریفشده است که واگذاری زمین در این سایت جزو منطقه گردشگری محسوب میشود.
در ادامه سرپرست مدیریت طرح و برنامه سازمان منطقه آزاد قشم عنوان کرد: توسعه در هر منطقهای با نارضایتی همراه است.
ناصر ذاکری خاطرنشان کرد: درصورتیکه در منطقهای نارضایتی وجود نداشته باشد، باید نسبت به ایجاد توسعه در آن تردید کرد.
صبح امروز استاندار هرمزگان نیز در واکنش به این موضوع، اظهار کرد: سواحل طولانی استان هرمزگان از جمله در جزیره قشم و سواحل جزایر ناز در این منطقه، نیازمند ساماندهی و ایجاد امکانات رفاهی مناسب برای مردم هستند.
به گزارش جارچی اخبار به نقل از ایسنا: فریدون همتی ادامه داد: در این راستا معاونت گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم جهت جذب ایدههای خوب برای ساماندهی جزایر ناز فراخوان داده است.
باید خدمات رفاهی مناسب در جزایر ناز و کمپهای اطراف آن ایجاد شودوی افزود: از ظرفیت و توانمندی بخش خصوصی در راستای ایجاد امکانات رفاهی برای مردم در جزایر ناز استفاده میشود و این امر به معنای واگذاری و فروختن و محدودیت حضور مردم در این جزایر نیست.
استاندار هرمزگان خاطرنشان کرد: جزایر ناز از مناطق پرتردد گردشگران در جزیره قشم محسوب میشود که باید خدمات رفاهی مناسب در آن منطقه و کمپهای اطراف آن ایجاد شود.
به گزارش ایسنا، امیدواریم نگرانیهای مردم قشم و وعدههای مسئولین نتیجهای مثبت در جهت حفظ منافع ملی و مردم محلی داشته باشد.