احمد حمزه‌زاده روز جمعه در گفت و گویی به مناسبت روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی، به شرح اقدامات مرمتی و حفاظتی دو کلیسای مهم آذربایجان شرقی، کلیسای سنت استپانوس و کلیسای چوپان که به همت پایگاه کلیساهای ثبت جهانی و با همکاری اداره کل میراث فرهنگی استان انجام شده است، اشاره کرد و گفت: کلیسای سنت استپانوس که در قلب کوه‌های منطقه بین مرزی جلفا و جمهوری آذربایجان و در کنار رودخانه ارس قرار دارد، مطابق با اسناد تاریخی موجود، دومین کلیسای مهم ارامنه بعد از قره کلیسا، در ایران محسوب می‌شود.
به گزارش جارچی اخبار و به نقل ازایرنا, حمزه‌زاده با اشاره به اهمیت حفظ و صیانت از این اثر فراملی که سالانه پذیرای گردشگران بسیاری از ادیان مختلف است، اظهار کرد: بازسازی آثاری که در دوره‌های مختلف تاریخی دچار آسیب شده اند باید به‌صورت مداوم و طبق مستندات تاریخی انجام شود، که این امر با انسجام بیشتری پس از ثبت جهانی و تمرکز مدیریت مجموعه، توسط پایگاه کلیساهای میراث جهانی پی گیری و انجام شده و در این راستا مرمت و ساماندهی کلیسای سنت استپانوس نیز با همراهی کارشناسان متخصص و زبده میراث فرهنگی در حال انجام است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی با اشاره به اهم اقدامات مرمتی و ساماندهی انجام شده در کلیسای سنت استپانوس گفت: تاکنون اقداماتی نظیر مرمت برج ناقوس کلیسا در سه طبقه، مرمت نقش و نگارهای داخلی صحن اصلی (گنبد، ساقه و محراب) و مرمت و ساماندهی اتاق‌های همجوار و حجره‌های محوطه پیرامونی انجام شده است.

حمزه زاده به اهم اقدامات انجام شده در کلیسای ثبت جهانی شده «چوپان» در حاشیه رود ارس نیز اشاره کرد و گفت: همچنین در راستای حفاظت و صیانت از کلیسای جهانی چوپان اقداماتی نظیر مرمت بنا با محوطه سازی و ساماندهی مسیر دسترسی و نورپردازی مجموعه با مشارکت منطقه آزاد ارس انجام شده است.

وی به همکاری نزدیک مدیریت پایگاه، اداره کل میراث فرهنگی آذربابجان شرقی و سازمان منطقه آزاد ارس اشاره کرد و افزود: بدون همکاری های نزدیک چنین اقدامات سازنده ای امکان پذیر نبود.

کلیسای سنت استپانوس یا کلیسای استفانوس مقدس، دومین کلیسای مهم ارمنی‌های ایران است که از نظر اهمیت بعد از قره‌کلیسا قرار می‌گیرد.

این بنا در استان آذربایجان شرقی در ۱۷ کیلومتری غرب شهر جلفا و در فاصله ۳ کیلومتری کرانه جنوبی رودخانه ارس در محلی به نام قزل وانک (صومعه سرخ) واقع شده ‌است.

این کلیسا در سده نهم میلادی ساخته شده‌، ولی به علت زلزله دچار آسیب‌های جدی شده بود که در دوران صفویه مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
این اثر در تاریخ ۱۵ اسفند ۱۳۴۱ با شماره ثبت ۴۲۹ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

کلیه محوطه کلیسا در قلب کوه‌ها و در میان طبیعت سبز منطقه مرزی جلفا و جمهوری آذربایجان قرار گرفته‌ است.

این کلیسا مورد احترام تمام مسیحیان و کم و بیش تمامی ادیان است اما در واقع به کلیسای حواری ارمنی تعلق دارد و در یک روز از سال هزاران نفر از ارمنیان در این نقطه گردهم می‌آیند تا ضمن زیارت، مراسم و مناسک خاص خود را به‌جای آورند.