سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی به دنبال انتشار اطلاعاتی در خصوص ساخت کارخانه تولید کیک زرد توسط عربستان سعودی، از آژانس بین المللی انرژی اتمی خواست درباره برنامه پنهانی هسته ای این کشور شفاف سازی کرده و گزارشی را به اعضای آژانس ارائه کند.
به گزارش جارچی اخبار، «کاظم غریب آبادی» با یادآوری این که عربستان سعودی در حال توسعه و اجرای یک برنامه بسیار غیرشفاف هستهای است ، افزود: به رغم اینکه عربستان عضو ان. پی. تی است و توافقنامه جامع پادمان دو جانبه در حال اجرا با آژانس دارد، ولی متاسفانه هنوز از تعهد پذیرش بازرسیهای پادمانی آژانس خودداری می کند و با وجود درخواستهای مکرر چندین ساله آژانس نیز تعهدات خود را به گونه ای اصلاح نکرده است که اجازه بازرسی به آژانس را بدهد.
نماینده دائم کشورمان نزد آژانس بین المللی انرژی با یادآوری این که عربستان سعودی هیچ رآکتور فعال تحقیقاتی و قدرت ندارد که بخواهد دنبال تولید کیک زرد باشد، افزود: این موضوع در کنار اقدام های پنهانی سعودی ها در حوزه هسته ای و عدم اجازه ورود به بازرسان آژانس و همچنین فعالیت های بی ثبات کننده آن در منطقه، نگرانی ها درخصوص یک برنامه پنهانی سلاح هسته ای در این کشور را تقویت می کند.
سفیر کشورمان نزد سازمان های بین المللی تاکید کرد که دولتها و آژانس انرژی اتمی بایستی برای عربستان سعودی شفاف کنند که جامعه بین المللی هرگونه انحراف را از یک برنامه هستهای صلح آمیز قبول نکرده و با آن مقابله خواهد کرد.
غریب آبادی گفت: عربستان سعودی چنانچه دنبال استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای است، بایستی تعهدات مربوطه آژانس را بپذیرد و کاملا شفاف عمل کند.
نشریه نیویورک تایمز پیشتر گزارش داد که عربستان در حال توسعه نخسین تاسیسات هسته ای در این کشور است.
بر اساس این گزارش سازمان اطلاعات آمریکا در حال بررسی برنامه هسته ای عربستان و اینکه آیا این فعالیت ها می تواند زمینه را برای دستیابی ریاض به سلاح هسته ای مهیا کند،است. این سازمان در حال بررسی گزارشی است که در آن عربستان تلاش می کند تا با همکاری چین و به صورت پنهانی اورانیوم تولید کند که این هشدار آمریکا را به دنبال داشته است.
نیویورک تایمز نوشت: سازمان اطلاعات آمریکا کشف کرده که عربستان در نزدیکی ریاض یک تاسیسات ساخته است که شبیه به یک مرکز هسته ای است. البته طبق اعلام کارشناسان آمریکایی حتی اگر عربستان بخواهد برنامه هسته ای خود را توسعه دهد برای ساخت یک کلاهک هسته ای به چند سال زمان نیاز دارد.