رئیس سازمان غذا و دارو گفت: با توجه به برنامهای که دولت برای حمایت از دارو و تخصیص ارز به آن در سال جاری دارد، تا آخر سال هیچ نگرانی بابت تامین آن نداریم.
به گزارش جارچی اخبار، بهرام دارایی در گفتوگو با ایلنا در پاسخ به سوالی درباره مشکل کمبود برخی داروها گفت: البته وضعیت کمبود دارو در حال حاضر عجیب و غریب و بحرانی نیست. ما کمبودهایی را داشتیم و داریم و این مشکلات بسته به شرایط تامین کننده، شرکت تولید کننده، تولیدات داخل و میزان تخصیص ارز همیشه وجود داشته است. باید آنها را مدیریت کنیم که مشکل خاصی ایجاد نشود.
وی افزود: با توجه به برنامهای که دولت برای حمایت از دارو و تخصیص ارز به آن در سال جاری دارد، تا آخر سال هیچ نگرانی نداریم و برنامه ما این است که مشکلاتی که ممکن است در سه ماه آینده ایجاد شود را مدیریت کنیم.
او افزود: تولید دارو چرخه پیوسته و مدت زمان مشخصی دارد؛ یعنی وقتی شما تمام مواد اولیه تولید دارو را در اختیار دارید، بین ۳ تا ۶ ماه برای تولید داروهای مختلف و ورود آنها به چرخه تامین و توزیع دارو زمان لازم است. بنابراین نیاز است که همیشه و در طول سال در حال تهیه مواد اولیه و ملزومات تولید دارو باشیم. برخی از داروهای ما نیز به عنوان فرآورده و محصول نهایی وارد کشور میشود. این کاری است که همیشه انجام میشود.
دارایی در ادامه گفت: اما اگر اختلال در تخصیص ارز اتفاق بیافتد و یا به هر دلیلی قطع شود، این چرخه دچار تاخیر میشود و بر بازار تاثیر خواهد گذاشت. الحمدلله این مشکل حل شده و تخصیص ارز اتفاق افتاده است. اولویتها به بانک مرکزی اعلام شده است و تولید کننده و وارد کنندهها سفارشهای خودشان را انجام میدهند.
او در ارتباط با بودجه سال آینده سازمان غذا و دارو گفت: ما برای سال آینده برآوردها و نیازهایمان را مشخص کردهایم و برنامهمان را نیز تقدیم به دولت کردهایم. باید منتظر باشیم و ببینیم بودجهای که در مجلس تصویب میشود چه چشم اندازی دارد و بر اساس آن ما هم نیازمندیهای خودمان را در داروها و تجهیزات پزشکی تامین کنیم.
دارایی گفت: عزم دولت این است که حمایت از دارو و تجهیزات پزشکی ادامه پیدا کند. این حمایت میتواند مستقیم باشد و هم به ابتدای زنجیره و هم به انتهای زنجیره یعنی خود بیماران و بیمهها تعلق بگیرد که کمترین مشکل را در تخصیص ارز و یارانهمان داشته باشیم. مدنظر دولت است که این حمایتها دراختیار بیماران به خصوص بیماران خاص، صعب العلاج، مزمن و دهکهای پایین جامعه به صورت مستقیم و از طریق بیمهها قرار بگیرد. این عزم در دولت وجود دارد و حمایتمان را از بیماران برنمی داریم.
او در ادامه گفت: مواردی که برای بودجه سال آینده مدنظر ما بود با سازمان برنامه و بودجه بسته شده است و هم منتظر خروجی مجلس محترم شورای اسلامی هستیم که بتوانیم درباره اولویتبندیمان در بودجه سال آینده صحبت کنیم. به تعاملات خوبی با سازمان برنامه و بودجه رسیدهایم که بتوانیم بنیه سازمان غذا و دارو را به لحاظ ساختاری و نیروی انسانی، با توجه به ماموریتهای گسترده و مهمی که دارد تقویت کنیم. باید دید درمورد بودجه سال آینده به چه صورت تصمیم گرفته خواهد شد که بتوانیم بر اساس آن برنامههای خودمان را انجام دهیم.
دارایی در ارتباط با درخواست عدهای از بیماران تالاسمی برای واردات دارو گفت: برای بیماران تالاسمی همیشه اصل بر این بوده است که نیازمندیهای آنان تامین شود و خیال آنها از بابت دارو همیشه راحت باشد. زمانی تمام داروهای آنها از خارج از کشور تامین میشد. تامین کننده این داروها نیز در دنیا محدود است. اما چند سالی است که چند شرکت دارویی داخلی توانستهاند این داروها را تولید کنند که مورد توجه خود بیماران و پزشکان نیز قرار گرفته است و در کنار آن تا حد امکان داروی خارجی نیز وارد میشود. منتها مشکل اینجاست که شرکت تولیدکننده داخلی تولیداتش را محدود کرده است. ما تا هر جایی که بتوانیم از برندهای خارجی که مد نظر بیماران تالاسمی است وارد میکنیم تا نیازشان برطرف شود.
او در ارتباط با برنامه سازمان غذا و دارو برای تامین پانسمان بیماران «ای بی» گفت: متاسفانه یکی از بداخلاقیهای که در حال حاضر با آن مواجه هستیم و تازگی نیز ندارد این است که علیرغم اینکه گفته میشود تحریمهایی که علیه ما اعمال شده است، به حوزه سلامت و درمان ارتباطی ندارد، این گونه نیست و عملاً باعثعدم انتقال منابع و تعاملات ارزی میشوند. این مساله باعث میشود که ما هم اصلا نتوانیم به راحتی داروها و تجهیزات پزشکی را تامین کنیم. براین اساس شرکت وارد کننده پانسمانای بیراسا از در اختیار گذاشتن این پانسمان به ما امتناع میکند که باتوجه ادعاهای حقوق بشری مسالهای قابل توجه است. از هر مسیری که بتوانیم تلاش کنیم این پانسمانها را برای این بیماران تامین کنیم.