رئیس جمهور رشد باثبات اقتصادی، عدالت محوری و کارآمدسازی نظام حکمرانی را سه رویکرد اصلی لایحه ۱۴۰۲ برشمرد و اظهار داشت: در این لایحه ایجاد صندوق پیشرفت و عدالت در همه استان‌ها پیش بینی شده است تا اعتبارات عمرانی و توسعه‌ای استان‌ها به صورت نظام مند پرداخت شود.

به گزارش جارچی اخبار،  آیت الله سیدابراهیم رئیسی روز چهارشنبه – ۲۱ دی – برای تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی که به ریاست محمدباقر قالیباف رئیس مجلس برگزار شد، حضور یافت.

آیت الله رئیسی با بیان اینکه دولت با همکاری مجلس توانست در سال ۱۴۰۱ گام‌هایی بردارد و اقدامات خوبی انجام دهد، اظهار داشت: بدون تردید این موفقیت‌ها توجه همه کسانی است که با دغدغه‌مندی، دلسوزی و تلاش، همت کردند کارها به پیش برود و به جمهوری اسلامی ایران خدمت کنند.

رئیس جمهور با ارایه توضیحاتی درباره روند ارسال لایحه بودجه به مجلس گفت: بخش اول لایحه بودجه شامل بودجه شرکت‌های دولتی ابتدای آبان ماه تقدیم مجلس شد تا قانونگذار وقت بیشتری برای بررسی وضعیت شرکت‌ها داشته باشد.

آیت الله رئیسی با بیان اینکه پنجم دی ماه نیز لایحه بودجه تحویل مجلس شد، به دو بخشی شدن لایحه بودجه اشاره کرد و گفت: یک بخش بودجه مربوط به جداول و بخش دوم مربوط به تبصره ها و احکام است و اینکه دو بخش شد، به اصلاح آیین نامه داخلی مجلس باز می گردد که این اصلاحیه بین شورای نگهبان و مجلس در رفت و آمد بود و در نهایت نظر مجلس نهایی شد.

بودجه ۱۴۰۲ بر اساس سیاست های کلی برنامه هفتم نگاشته شد

وی با یادآوری اینکه بخش جداول بودجه امروز تقدیم مجلس می شود، افزود: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ تمام تلاش این بود که با سیاست‌های اعلامی مقام معظم رهبری، سیاست‌های برنامه هفتم کاملاً تطابق داشته باشد.

رئیس جمهور با بیان اینکه سیاست های کلی برنامه هفتم اواخر شهریور ماه به دولت ابلاغ شد، عنوان کرد: دوماه می‌گذرد که دولت درگیر تدوین و نهایی کردن بودجه سال آینده است. طبیعتاً چون دوستان ما در دولت از تیرماه به بعد تدوین لایحه بودجه را شروع می‌کنند در میانه تدوین لایحه بودجه، سیاست‌ها ابلاغ شد.

آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور با الهام از سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه نگاشته شده است، یادآور شد: بررسی این سیاست ها یک سال و نیم در مجمع تشخیص مصلت نظام مطرح بود و از زمانی که به دفتر مقام معظم رهبری تحویل دادند، در زمان بسیار کوتاه در دفتر نهایی شد و به امضا و تنفیذ رهبر معظم انقلاب رسید.

رئیس جمهور گفت: دولت برای اینکه بتواند هم بودجه را تمام کند و هم برنامه جامع و کاملی را تقدیم مجلس کند، نیازمند یک زمان است و بنابراین با آغاز بررسی لایحه بودجه، دولت نیز تلاش می کند تا به زودی برنامه هفتم را تقدیم مجلس شورای اسلامی شود.

آیت الله رئیسی با یادآوری اینکه برنامه های توسعه در گذشته به میزان مورد انتظار اجرایی نشده و گاهی میزان تحقق برنامه‌ها ۳۰ تا ۳۵ درصد اعلام متحقق برنامه اعلام می شود، اظهار داشت: رهبر انقلاب در ابلاغ سیاست های کلی برنامه هفتم نکات مهمی را مورد اشاره قرار دادند که در تدوین بودجه ۱۴۰۲ مورد تاکید دولت قرار داشته است.

وی افزود: در این رابطه دولت احکام دائمی را از احکام سالانه جدا کرده است تا کسب و کارها ثبات بیشتری یافته و هم مجلس در سال‌های آینده به شکل آسان تری بودجه را به تصویب برساند.

تا آخر سال دچار کسری بودجه نخواهیم شد

رئیس جمهور با ارایه گزارشی از عملکرد دولت در سال جاری اظهار داشت: تلاش این بوده که در سال جاری با کسری بودجه مواجه نشویم. البته از مجلس به ویژه از کمیسیون برنامه بودجه و همچنین سازمان برنامه بودجه در این باره تشکر می‌کنم. هرچند که در دولت وبخش‌هایی ممکن است برخی گله مند باشند ولی هر دو نهاد پیگیری کردند که گرفتار کسری بودجه نشویم و تلاش مجلس و دولت برای جلوگیری از کسری بودجه مهم است.

آیت الله رئیسی ادامه داد: البته با توجه به درآمدهایی که دولت داشته، پیش بینی می‌شود تا آخر سال این درآمدها پایدار باشد، برخلاف آنچه که برخی در رسانه‌ها عنوان می‌کنند، تلاش خواهد شد که امسال دچار کسری بودجه نشویم که این هر دو خواست مجلس و دولت است.

وی با اشاره به وجود تورم در اقتصاد کشور اظهار داشت: مجلس و دولت و همگان درباره تورم ناراحت هستیم البته تعبیر دولت ۵۹.۳ درصد در تورم است که در شرایط فعلی شاهد ۱۹ واحد درصد کاهش تورم هستیم. اما حتماً باید رفتارهای مالی و تصمیمات و اقدامات منجر به کاهش تورم شود. انضباط مالی در دولت امری بسیار مهم و مورد تاکید است و کاهش تورم و کاهش نرخ بیکاری مورد پیگیری قرار دارد.
نزدیک به یک میلیون شغل طبق وعده دولت ایجاد شده است.

رییس جمهور با بیان اینکه کاهش نرخ بیکاری در شرایط فعلی ۸.۹ درصد است، عنوان کرد: این اعداد نشان می‌دهد که دولت در حال تلاش است تا بیکاری کاهش یافته و اشتغال افزایش یابد. در موضوع افزایش اشغال هم طبق آمار در ۶ ماهه دوم ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ از وعده‌ای که  به مردم داده شد، خوشبختانه عقب نیستیم ولی باید تلاش مضاعف کرد و تلاش ما در این مدت ایجاد یک میلیون شغل در سال بوده و طبق آماری که داریم نزدیک به همین میزان شغل ایجاد شده و بیکاری کاهش یافته است.

آیت الله رییسی با اشاره به میزان افزایش یارانه نقدی در دولت سیزدهم گفت: افزایش یارانه نقدی و کاهش ضریب جینی و کاهش فاصله طبقاتی نیز از نکاتی است که با آغاز اصلاحات اقتصادی دولت برای رسیدن به عدالت بیشتر در دستور کار گرفت. البته اگر اقدامات دیگر برای آن در دستور کار قرار گیرد،‌ این اقدام تکمیل خواهد شد. چرا که در سال جاری با همکاری مجلس و  دولت این اقدامات انجام شد و باید در ادامه بسته اقتصادی برای آن درنظر گرفت تا نقدینگی و تورم مدیریت شود تا به نقطه هدفی که مورد توجه است، دست یابیم.

رتبه‌بندی معلمان پس از ۱۱ سال در دولت سیزدهم اجرایی شد

رییس جمهور درباره به سرانجام رساندن رتبه بندی معلمان پس از ۱۱ سال در دولت سیزدهم گفت: این موضوع با همکاری دوستان مجلس که حدود ۱۱ سال به تاخیر افتاده بود، امسال اجرایی شد. همچنین پاداش بازنشستگان کشوری و لشکری به میزان ۳۸ هزار میلیارد تومان پرداخت شد. اوراق مالی دولت به طور متوسط ماهیانه ۱۵ هزار میلیارد تومان انجام می‌شود و این اوراق فاکتورهای مالی است که دولت سیزدهم خرج نکرده بلکه پیش از این خرج شده و دولت سیزدهم هزینه آن را پرداخت می‌کند و به موقع هم پرداخت شده است. چرا که باید به دولت اعتماد کنند و این اعتماد در گرو این است که اوراق در زمان خودش پرداخت شود.

آیت الله رییسی ادامه داد:‌ در میانه سال، مجلس لایحه دولت را درباره افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارکنان را و بازنشستگان تصویب کرد. همچنین آغاز طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری که سه بار مقام معظم رهبری در روزهای پرستار در فرمایشات خود درباره عدم اجرای آن گله کرده بودند، بحمدالله در دولت سیزدهم اجرا شد.

رئیس جمهور درباره درآمدهای دولت نیز توضیح داد: شناسایی مودیان جدید مالیاتی از جمله اقدامات بود که شاهد افزایش ۶۶ درصدی درآمد مالیاتی دولت بودیم و همچنان باید در زمینه فرار مالیاتی کار کنیم.

وی عدم استقراض از بانک مرکزی و استفاده نکردن از تنخواه گردان بانک مرکزی را از دیگر سیاست های دولت سیزدهم برشمرد و گفت: امروز علاوه بر پرداخت دستمزدها و پرداخت ها و یارانه ها، با انضباط مالی در تلاش هستیم که هزینه ها را کنترل کند.

آیت الله رئیسی نظارت و کنترل بانکها را از دیگر سیاست های بانک مرکزی برشمرد و اظهار داشت: اگر کنترل نشوند در مهار نقدینگی دچار مشکل می شویم

رویکردهای لایحه بودجه ۱۴۰۲

رئیس جمهور با برشمردن رویکردهای کلی لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور به نمایندگان گفت: نگاه دولت در این لایحه، رشد باثبات اقتصادی، عدالت محوری و کارآمدسازی نظام حکمرانی است.

وی تقویت اشتغال، پیش بینی ۳۲۷ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی و ایجاد صندوق پیشرفت و عدالت در همه استانها و نیز سرمایه گذاری ۱۵ هزار میلیارد تومانی شرکت های دولتی را از دیگر رویکردهای بودجه برشمرد و گفت: کاهش ۷ درصدی مالیات های تولیدی، کاهش تعرفه گمرکی کالاهای اساسی و نهاده های دامی از چهاردرصد به یک درصد از دیگر اقدامات دولت در سال آینده است.

ارتقای رفاه و معیشت مردم، افزایش ۱۰۰ درصدی حق اولاد و ۵۰ درصدی حق عائله مندی، تامین یارانه نقدی، نان، دارو و تجهیزات پزشکی، افزایش میانگین ۲۰ درصدی حقوق کارکنان و بازنشستگان به صورت پلکانی و رویکرد عدالت محور، معافیت مالیاتی حقوق تا هفت میلیون تومان از دیگر ویژگی های بودجه سال آینده بود که رئیس جمهور به آن اشاره کرد.

آیت الله رئیسی خاطرنشان کرد: در حوزه سلامت ۶۹ هزار میلیارد تومان برای یارانه دارو در بودجه ۱۴۰۲ دیده شده است ضمن آنکه اجرای کامل پزشک خانواده و نظام ارجاع در دستور کار است.