رئیس سازمان منابع طبیعی با بیان این که ۸۸.۷ درصد مساحت کشور تحت تاثیر بیابان‌زایی و تخریب سرزمین قرار دارد، گفت: خسارت مستقیم ناشی از هجوم ماسه‌های روان به مناطق زیستی، مسکونی و تاسیسات زیربنایی کشور بالغ بر ۶۰۰ میلیون دلار در سال برآورد شده است.

به گزارش جارچی اخبار، عباسعلی نوبخت، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور صبح امروز در همایش «روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی» که با شعار «نقش و حقوق زنان در مدیریت پایدار سرزمین» در سالن اجتماعات این سازمان برگزار شد، گفت: براساس مطالعات بازنگری شناسایی کانون بحرانی فرسایش بادی کشور به طور کلی می‌توان گفت مساحت مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی در سطح کشورمان حدود ۳۰ میلیون هکتار است که در ۲۲ استان پراکنده شده است.

وی افزود: کانون‌های گرد و غبار به آن بخش از مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی اطلاق می‌شود که خیزش گرد و خاک در آنها به منابع زیستی و اقتصادی آن منطقه و مناطق اطراف آن خسارت وارد می‌کند که بر این اساس مساحت کانون‌های گرد و غبار در کشورمان حدود ۱۴ میلیون هکتار ارزیابی شده است که به طور متوسط سالانه ۴.۲ میلیون تن گرد و خاک از این عرصه‌ها بلند می‌شود.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: براساس مطالعات سال ۹۷، خسارت مستقیم ناشی از هجوم ماسه‌های روان به مناطق زیستی، مسکونی و تاسیسات زیربنایی کشور بالغ بر ۶۰۰ میلیون دلار در سال برآورد شده است.

نوبخت همچنین با اشاره به اجرای طرح‌های مقابله با بیابان‌زایی توسط سازمان منابع طبیعی گفت: این اقدامات باعث شده است که ۷۰۲۶ کیلومتر خطوط مواصلاتی و راه‌ها، ۱۸۱۰ کیلومتر خطوط راه‌آهن ،۲۳ فرودگاه، ۸۵۶۰ کیلومتر شبکه و کانال‌های انتقال آب و آبیاری، ۶۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۸۷ شهر، ۴۳۵۳ روستا و ۵۱ شهرک صنعتی در سطح کشور از خسارات ناشی از بیابان‌زایی و گرد و غبار محافظت شوند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: براساس مطالعات اطلس مناطق بیابانی ایران که در سال۹۱ برگزار شد، ۸۸.۷ درصد مساحت کشور تحت تاثیر بیابان‌زایی و تخریب سرزمین قرار دارد.

نوبخت با بیان این که نهال‌کاری یکی از راه‌های مقابله با بیابان‌زایی است، عنوان کرد: براساس دستور ریاست محترم جمهور مقرر شده است که در طول ۴ سال یک میلیارد اصله نهال در سراسر کشور تولید و کاشته شود که در این راستا همکاران ما در سال جاری تا کنون حدود ۵۰ میلیون نهال را صرفا با هدف مقابله با بیابان‌زایی تولید کرده‌اند. امیدواریم مسئولان استانی توجه بیشتری به طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در ایران داشته باشند.

رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور همچنین به نقش زنان در مقابله با بیابان‌زایی اشاره کرد و گفت: مادران به عنوان آموزگاران خانواده نقش بسیار پراهمیتی در حفاظت از منابع طبیعی کشور دارند و آموزش‌های مادران به فرزندان خود می‌تواند نقش اصلی را در پایداری سرزمین ایفا کند و تاریخ نشان داده است که زنان بسیار موثرتر از مردان در پایداری عرصه‌ها و منابع طبیعی عمل می‌کنند.

وی در پایان تصریح کرد: تغییر الگوی کشت یکی از روش‌های موثری است که زنان در جوامع محلی برای مقابله با بیابان‌زایی به آن دست یافته‌اند و با تلاش و تعهد نسبت به حفظ سرزمین در حال اجرایی کردن آن در نقاط مختلف کشور هستند.