معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: آسیب‌های محیط‌زیستی جنگ تحمیلی سوم، از جمله آسیب به مخازن نفت تهران، در حال بررسی و پایش است؛ این موضوع به منظور ارزیابی و مدیریت مخاطرات زیست‌محیطی ناشی از این جنگ انجام می‌شود.

به گزارش جارچی اخبار، شینا انصاری با تبریک ولادت امام رضا ( ع) افزود: امام مهربانی ها و ضامن آهو همواره در همه موارد مورد التجاء و پناه محیط بانان بوده و محیط بان با توسل به امام خوبی ها در همه شرایط حتی در جنگ تحمیلی سوم هم دست از تلاش برای رسالتشان بر نداشتند.

وی با اشاره به اینکه محیط زیست همواره قربانی خاموش جنگ ها است گفت: جریان جنگ ۴۰ روزه انبارهای سوخت تهران و البرز مورد اصابت قرار گرفتند که این اقدام ناقض حقوق محیط زیست است، ما در این زمینه مکاتبه مجددی را با سازمان ملل، برنامه محیط زیست ملل متحد و ۱۱ نهاد انجام دادیم و اعلام کردیم این اقدامات مغایر هرگونه چارچوب محیط زیستی چارچوب حقوق بشری و کنوانسیون ژنو است.

انصاری درباره حمله به تاسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای هم که در ۷ نوبت رژیم صهیونیستی حملاتی را به این مراکز داشت، افزود: در مورد پیامدها و عوارض محیط زیستی که این حملات می‌تواند ایجاد کند، هشدارهای لازم داده شد.

انصاری گفت: محیط زیست قربانی خاموش جنگ است، چون تاثیراتی که جنگ ها بر محیط زیست گذاشته می شود می تواند میان مدت و بلند باشد، در جنگ تحمیلی سوم علاوه بر حمله به غیرنظامیان، کودک کشی، تخریب میراث فرهنگی، مراکز علمی شاهد جنایات محیط زیستی یا  اکوساید بودیم.

وی افزود: در قواعد بین المللی و حقوق محیط زیست چارچوب هایی وجود دارد اینکه در مخاصمات مسلحانه و جنگ ها باید تخریب ها به محیط زیست طبیعی و محیط زیست انسانی تا حد امکان مصون بمانند، اما تجربه جنگ دو کشور امریکا و اسرائیل نشان داد که به اصولی پایبند نیستند، در غزه استفاده از اورانیوم ضعیف شده یا فسفر سفید موجب شد شمال غزه عملا غیر قابل کشت شود که نشاندهنده پیشینه این دو رژیم در نقض قواعد بین المللی محیط زیست است.

انصاری ادامه داد: با توجه به این پیشینه ما در بهمن ماه سال گذشته طبق درس آموخته های خود از جنگ ۱۲ روزه ، مکاتباتی را با وزرای محیط زیست کشورهای منطقه خلیج فارس با توجه به تحرکات نظامی در منطقه و هشدار دادیم به اینکه اگر جنگی قرار است اتفاق بیفتد با توجه به زیست بوم نیمه بسته خلیج فارس، تنوع زیستی و امنیت غذایی منطقه به خطر می افتد، بعد از آن با دبیر کل سازمان ملل و نهادهای محیط زیستی سازمان ملل هشدار دادیم اما متاسفانه جنگ اتفاق افتاد.

وی گفت: وقتی انبارهای نفت مورد اصابت قرار گرفت همکاری مسنجمی بین اعضای دولت وجود داشت، در تعامل با وزارت بهداشت و هلال احمر هشدارهایی را صادر کردیم ، اقداماتی باید انجام می شد انجام شد.

انصاری افزود: البته هنوز هم آتش بس وضعیت شکننده ای دارد اما مخاطرات محیط زیستی که در جنگ ۴۰ روزه اتفاق افتاد در حال حاضر همکاران در بخش های مختلف از جمله آسیب به مخازن نفت تهران و حملاتی که در عسلویه اتفاق افتاد، بحث آلاینده هایی که منتشر شده در حال بررسی هستند، البته بخشی از آلودگی ها در وهله اول اتفاق می افتد که شدید است اما در حال رصد هستیم که اگر آلودگی هایی وارد منابع آب و خاک شده است را اندازه گیری کنیم و احیا و پاکسازی آنها را هم در برنامه داریم ، همچنین در حال مستند سازی این مخاطرات هستیم تا به مراحع بین المللی ارجاع دهیم.

دریاچه ارومیه ارومیه احیا نشده است 

معاون رئیس جمهور درباره بارندگی های کشور گفت: امسال بارش های خوبی داشتیم و بازدیدهایی از تالاب ها داشتیم که نشان می دهد نسبت به سال قبل می توانیم بگوییم که وضعیت بهبود نسبی داشته است، البته باید بپذیریم که در یک اقلیم خشک و نیمه خشک هستیم از طرف دیگر پیامدهای متاثر از پدیده تغییر اقلیم منطقه غرب آسیا از جمله کشور ما را به شدت تحت تاثیر قرار داده است بنابراین اینکه بارش ها اتفاق افتاده شکر می کنیم اما در عین حال برنامه هایی که در خصوص مدیریت مصرف آب ، کشاورزی پایدار ، تغییر الگوی کشت نکات مهمی هستند که باید همواره دنبال کنیم. باید به این نکته توجه کنیم که برای این آب موجود هزینه بتراشیم و مثلا مساحت زیر کشت را افزایس دهیم.

به گفته وی البته برخی استان ها مانند تهران ، البرز ، قزوین و مرکزی امسال هم وضعیت بارش های انها چندان مناسب نیست .

انصاری درباره دریاچه ارومیه گفت: بارش در استان آذربایجان غربی مناسب بود و حال دریاچه ارومیه خوب است اما این خوبی پایدار نیست و تا احیای محیط زیستی فاصله دارد، بنابراین برنامه های پیش بینی شده باید همچنان با جدیت و الزام همه دشتگاه ها دنبال شود اینکه فکر کنیم با این بارش ها دریاچه ارومیه احیا شده خیر ، احیا نشده است.

وی افزود: در قوانین بالادستی از جمله قانون هفتم برنامه پیشرفت و همچنین قانون مرتبط با تالاب ها ، حقابه تالاب ها مشخص شده است، در شرایطی که با کم بارشی جدی مواجه هستیم این حقابه اختصاص پیدا نمی کند هر چند در قوانین بالادستی بعد از آب شرب، حقابه طبیعت در اولویت دوم قرار دارد اما به هر دلیلی این اتفاق به سختی می افتد، برنامه ما این است که امسال با توجه به این بارش ها شاهد این باشیم که حقابه طبیعت به آن اختصاص پیدا کند تا شاهد پر آب بودن تالاب ها باشیم تا خدمات اکوسیستمی را به جوامع محلی ارائه دهند.

اصلاح قانون حمل سلاح با رویکرد حمایت های قضایی

معاون رئیس جمهور گفت: برای بهبود وضعیت شغلی محیط بانان که سربازان طبیعت کشور هستند و جانشان را از دست می دهند اقداماتی انجام دادیم، ۱۵۴ شهید محیط بان داریم که در راه محیط زیست سرزمین جان عزیزشان را فدا کردند، بنابراین طبیعت بسیار ارزشمند است چون فقط حق ما نیست نسل های دیگر هم باید از آن بهره مند شوند، بنابراین محیط بانان از جان مایه می گذارند تا مانع هر گونه دست اندازی و تخلف در مناطق چهارگانه که ۱۲ درصد از عرصه سرزمینی ما است شوند.

وی گفت: در این راستا اصلاح قانون حمل سلاح با رویکرد حمایت های قضایی بیشتر از محیط بانان در کمیسیون های ذیربط در شورای اسلامی به تصویب رسید و آماده ارائه به صحن مجلس است که اگر به تصویب برسد می تواند برای فعالیت ها و ماموریت های محیط بانان کمک حال باشد. درعین حال موضوعاتی را هم دنبال کردیم برای اینکه تجهیزات ، امکانات ، استفاده از فناورهای هوشمند را داشته باشیم تا تقابل فیزیکی محیط بانان با متخلفان به حداقل برسد اما همه اینها نیازمند منابع مالی و پشتیبانی است.

وی افزود: در حال بررسی خسارات به طبیعت در جنگ تحمیلی سوم هستیم، مستند سازی در دست اقدام است، در جنگ ۱۲ روزه بیش از ۸ هزار هکتار از عرصه های ما مورد اصابت قرار گرفت و چون در خرداد ماه بود آتش سوزی ها به مراتب بیشتر بود، اما در جنگ تحمیلی سوم ما تعدد و کثرت حملات را داشتیم البته بیشتر در عرصه های ساحلی بود، اما در عرصه های خشکی هم برخی از زیستگاه ها با حمله مواجه شد اما الان امار دقیقی نداریم منتظر تدقیق و صحت سنجی این گزارش هستیم.

انصاری گفت: در این مدت خیلی از گونه های حساس جانوری را از جمله در پارک پردیسان و مراکز دیگر را به مراکز امن منتقل کردیم، یا نمونه های ارزشمندی که در موزه تاریخ طبیعی بود جابجا شدند، این دستورالعمل هم رویکرد پیشگیرانه در حین و پسا جنگ داشت، بنابراین اکنون تقریبا تجربیات لازم را کسب کردیم و با آن نگاه موارد را دنبال می کنیم هدف ما این است که مخاطرات محیط زیستی بر کشور کمتر شود .