کارشناس ارشد منابع طبیعی اظهار کرد: بنه یا پسته کوهی، اجداد طبیعی و وحشی پسته معمولی است و مغز میوه درخت بنه یک دانه روغنی و ارگانیک است که علاوه بر استفاده به عنوان آجیل و تنقلات میتوان به عنوان طعم دهنده در تهیه غذاهای متعدد استفاده کرد.
به گزارش جارچی اخبار، هادی نورالهی با بیان اینکه محصولات بنه شامل مغز میوه (معروف به پسته وحشی)، صمغ بنه، برگ بنه و روغن بنه است، تصریح کرد: روغن بنه نابترین روغنی است که نه فاسد و نه در برابر حرارت زیاد دچار تغییر میشود به همین خاطر ارزش تغذیهای بالایی دارد و مناسب سرخ کردن نیز است.
کارشناس ارشد منابع طبیعی گفت: روغن پوسته بنه یک منبع سرشار از پالمیتیک اسید است و وجود اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری فـراوان در روغن بنه فـاکتور بـسیار مهـم و مـؤثری اسـت کـه ارزشهای تغذیهای این روغن را بـسیار بهبـود میبخشد و دارای مقدار قابلتوجهی آهـن (۷۲ میلیگرم بر کیلوگرم) است.
نورالهی با بیان اینکه مطابق مطالعات صورت گرفته سطح جنگلهای بنه کشور ۵/۲ میلیون هکتار است که استان ایلام ۲۰۵ هزار هکتار آن را در خود جای داده است، تصریح کرد:مطابق مطالعات در هر هکتار ۵ اصله درخت وجود دارد و آمار درختان بنه در استان ایلام بالغ بر۱ میلیون و ۲۵ هزار اصله درخت است.
وی با تاکید بر اینکه مطابق برآوردها عملکرد میوه درخت بنه بین ۵ تا ۱۰ کیلوگرم بوده و سالانه بالغ بر ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ تن میوه بنه از این جنگلها قابل بهرهبرداری است، گفت: بهره برداری بیرویه از شیره درخت بنه (سقز) در استان ایلام متأسفانه به دلیل عدم اطلاع جنگلنشینان از شیوههای بهرهبرداری و عدم ایجاد صنایع وابسته، اغلب توسط افراد غیربومی به شیوههای غیراصولی انجام میگیرد که باعث ضعیف شدن، شیوع بیماری و خسارات جبران ناپذیر به درختان بنه شده است.
نورالهی تاکید کرد: برنامهریزی اصولی جهت احیاء حفاظت و بهرهبرداری صحیح و فرهنگسازی در خصوص استفاده از محصولات این گونه میتواند زمینه حفظ و ماندگاری و احیاء درختان بنه را فراهم کند.